Cassoulet van cannellinibonen, eend en saucijsjes

    Cassoulet van cannellinibonen, eend en saucijsjes

    Voeg toe aan favorieten!
    40min


    Maak dit als eerste!

    Een traditionele Franse cassoulet vergt een bereidingstijd van vele uren; deze snelle versie met bonen uit blik en eendenborst wordt in een handomdraai in elkaar gezet en hoeft dan alleen nog maar even te pruttelen op het fornuis. Serveer hem met knapperig knoflookbrood en gestoomde savooiekool.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 eetl. olijfolie
    • 3 verse Toulouse-saucijsjes of merguezworstjes
    • 2 ontvelde eendenborsten, in stukjes van 2–3 cm
    • 125 g magere spekreepjes
    • 1 ui, gesnipperd
    • 3 tenen knoflook, uitgeperst
    • 400 g cannellinibonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
    • 400 g tomaten uit blik, kleingesneden
    • 2 takjes verse tijm

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verhit 1 eetl. olie in een grote braadpan of pan met zware bodem. Bak de worstjes in 5 min. rondom goudbruin en schep ze uit de pan. Schep de stukjes eendenborst en de spekjes in de pan en bak ze al omscheppend goudbruin.
    2. Voeg de ui en knoflook toe aan de pan en laat alles 5 min. pruttelen. Snijd de worstjes elk in vieren en voeg ze toe aan de pan. Voeg de bonen, tomaten, tijm en wat zout en peper toe.
    3. Breng de cassoulet aan de kook, draai het vuur laag en laat hem 15–20 min. pruttelen op het fornuis, tot het kookvocht licht is ingekookt. Serveer hem.

    Kooktip

    Als u wilt, kunt u de cassoulet van een knapperig kruimellaagje voorzien. Verwarm hiervoor de grill voor op de hoogste stand en bestrooi de cassoulet aan het eind van stap 3 met 4 eetl. gedroogd broodkruim of paneermeel. Zet de pan onder de grill tot het broodkruim goudbruin en knapperig is (heeft de pan een houten handvat, omwikkel dat dan met aluminiumfolie).

    Cassoulet van flageoletbonen en zeeduivel

    Vervang de eend en worst door 400 g zeeduivelfilet (zwart vlies verwijderd), in stukjes van 3 cm. Schep in stap 1 de stukjes vis 2–3 min. om tot ze licht kleuren. Gebruik 200 g spekreepjes en vervang de cannellinibonen door 400 g flageoletbonen (blik). Laat de cassoulet 5 min. pruttelen en de blokjes vis 5–7 min. voor het einde van de kooktijd toe. Serveer met kort gestoomde snijbiet of spinazie.

    Vegetarische cassoulet … andere ideeën

    Laat alle soorten vlees achterwege en gebruik 3 tenen gerookte knoflook in plaats van verse. Voeg in stap 2 samen met de ui 1 bol venkel (kleingesneden) en 1 wortel (geschrapt en kleingesneden) toe en gebruik 800 g tomaten en 800 g cannellinibonen (beide uit blik). De cassoulet wordt extra voedzaam als u er 200 g gerookte of gemarineerde tahoe (pak, in blokjes) of 300 g Quorn (pak, in blokjes) aan toevoegt. Geef de cassoulet een knapperig korstje (zie de Kooktip), waaraan u 3 eetl. Parmezaanse kaas of andere harde Italiaanse kaas toevoegt.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren