Coq au vin met groenten

    Coq au vin met groenten

    7keer bewaard
    1uur15min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een slankere versie van een klassiek Frans recept: kip in rodewijnsaus. Onze variant bevat minder vet en meer groenten. Serveer er knapperig boerenbrood en een lichte groene salade bij. Hoe eerder u het gerecht bereidt, hoe beter hij smaakt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 grote kipkarbonades, zonder vel (totaal ca. 700 gr)
    • 8 dunne plakjes pancetta of mager ontbijtspek
    • 2 eetl. olijfolie
    • 3 grote tenen knoflook, fijngesneden
    • 1 grote rode ui, in dunne halve ringen
    • 2 wortels, geschrapt en in dikke plakjes
    • 1 venkelknol of 3 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
    • 1 knolraap, geschild en in stukken van 2-3 cm
    • 2 laurierblaadjes
    • 3-4 takjes tijm
    • 3½ dl rode wijn
    • 1 eetl. aalbessengelei
    • 2 eetl. cognac (eventueel)
    • 4½ dl kippen- of groentebouillon
    • 8 verse zilveruitjes of sjalotjes
    • 250 gr kleine kastanjechampignons

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. De vetrandjes van de kipkarbonades snijden en in pancetta of spek wikkelen. 1 eetlepel olijfolie in een grote braadpan verhitten en hierin de kippakketjes met de naad naar beneden 2-3 minuten aanbraden. Voorzichtig omdraaien en de andere kant bruin braden. Uit de pan scheppen en op een schaal leggen.
    2. Resterende olijfolie in de pan schenken en hierin al roerend knoflook, ui, wortel, venkel of bleekselderij en knolraap enkele minuten bakken. Zonodig 2-3 eetlepels water toevoegen, maar geen olie.
    3. Kruiden, rode wijn, aalbessengelei en cognac (eventueel) toevoegen en 5 minuten op een laag vuur laten pruttelen. Schenk de bouillon erbij en breng deze aan de kook.
    4. Leg intussen de uitjes of sjalotjes 2 minuten in kokendheet water, laat ze enigszins afkoelen en pel ze. Samen met de kippakketjes aan de pan toevoegen en naar smaak zout en peper toevoegen. Laat de kipschotel afgedekt ca. 30 minuten zachtjes stoven.
    5. Schep de champignons erdoor en stoof het gerecht nog 15 minuten De pan van het vuur nemen en 10 minuten laten staan. Fijngesneden peterselie erover strooien en serveren.

    GARNEREN MET

    fijngesneden peterselie

    variatie

    • In plaats van kipkarbonades kunt u ook in blokjes gesneden varkensvlees of kalfsvlees gebruiken. Pancetta of spek is dan overbodig.

    INFO

    vooraf bereiden * 320 gr groente & fruit * 474 kcal.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren