Couscous met lamsvlees, abrikoos en pijnboompit

    Couscous met lamsvlees, abrikoos en pijnboompit

    15keer bewaard
    20min


    16 personen hebben dit gemaakt

    Deze couscous met lamsvlees is pittig op smaak gebracht met Spaanse peper, aromatische komijn en frisse citroen. Het gerecht is in een oogwenk klaar. Gestoomde sperziebonen of kleine courgettes zijn er perfect bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 gr couscous
    • 50 gr zachte, voorgeweekte abrikozen, kleingesneden
    • 5½ dl kokendhete bouillon (van blokjes)
    • 2 eetl. olijfolie
    • 400 gr lamsbout, in dunne reepjes
    • 2 grote tenen knoflook, geperst
    • 1 grote rode Spaanse peper, zaad verwijderd en fijngesneden
    • 1 theel. gemalen komijn
    • 1 theel. paprikapoeder, plus wat extra ter garnering
    • sap van 1 citroen
    • 4 eetl. magere crème fraîche
    • 4 eetl. pijnboompitten, geroosterd, plus wat extra ter garnering
    • 2 eetl. fijngesneden korianderblad

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:20min 

    1. Couscous en abrikozen in een hittebestendige kom vermengen en 4 dl kokendhete bouillon, 1 eetl. olie en 1 theel. zout toevoegen. Afgedekt laten wellen terwijl u het lamsvlees bakt.
    2. Verhit na ca. 10 min. wellende de resterende olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de lamsreepjes met knoflook, Spaanse peper, komijn en paprikapoeder ca. 7 min. tot ze mooi kleuren en net mals zijn. Schenk de resterende bouillon erbij, breng deze aan de kook. Aangebakken stukjes van de bodem losroeren. Strooi wat zout en peper over de vleesreepjes, besprenkel ze met citroensap en schep de crème fraîche erdoor.
    3. De couscous met een vork losscheppen. Pijnboompitten en koriander erdoor mengen.

    Couscous met kerriegroenten

    Dit is een geweldige manier om restjes groenten en gebraden vlees van de vorige dag te verwerken. Snijd vlees van een mager braadstuk in blokjes. Snijd gare groenten klein (bijvoorbeeld geroosterde wortel, pastinaak, maar ook aardappels); reken 100 gr per persoon. Bereid de couscous zoals aangegeven in stap 1. Verhit een wok of grote koekenpan met 1 eetl. olijfolie en schep hierin het vlees om met 1 uitgeperste teen knoflook, 2 cm verse gemberwortel (geschild en geraspt) en 1 grote rode Spaanse peper (zaad verwijderd en fijngesneden). Voeg 1 eetl. milde kerriepoeder of currypasta toe en schep de vleesreepjes nog 1 min. om. Voeg de groenten toe en laat ze goed warm worden. Strooi er zout en peper over en schep de couscous erdoor.

    Marokkaanse couscous … meer ideeën

    Laat de couscous wellen zoals aangegeven in stap 1, maar laat de abrikozen achterwege. Bak intussen 1 ui (in ringen), 2 uitgeperste tenen knoflook en 2 cm verse gemberwortel (geschild en geraspt) 5 min. in 2 eetl. olijfolie. Meng er 2 theel. harissa door, of naar smaak, en voeg zout en peper toe. Voeg 800 gr kikkererwten (uit blik, afgespoeld) en 280 gr gegrilde paprika of gemarineerde aubergine (uit pot) toe. Schep alles losjes door elkaar en verwarm het gerecht 3 min. Schep de couscous erdoor.

    … werk vooruit

    U kunt een pak couscous van 500 gr in zijn geheel bereiden met 8 dl kokendheet water of bouillon en de helft hiervan in koelkast of diepvries bewaren. Gebruik couscous uit de diepvries binnen 3 maanden. Verwarm de couscous 4–5 min. in de magnetron op vol vermogen en schep de korrels nog eenmaal losjes met een vork door.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (3)

    Marjel
    van
    2

    Een ontzettend goed idee om couscous te serveren met stukjes abrikoos. Dat ga ik vaker doen! - 25 aug 2014

    barbulete
    van
    1

    Super lekker! - 10 feb 2013

    1

    2 eetlepels creme fraiche is voldoende - 25 jun 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren