Creoolse gumbo met kip en garnalen

    Creoolse gumbo met kip en garnalen

    50keer bewaard
    1uur20min


    75 personen hebben dit gemaakt

    Dit pikante gerecht uit het zuiden van de VS wordt bereid met rijst, kip, garnalen en groenten. Gumbo is een kruising tussen een soep en een stoofschotel: een feestmaaltijd in een kom. Okra draagt niet alleen bij aan uw dagelijks benodigde hoeveelheid groenten, maar bindt bovendien de saus.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 150 gr chorizo, in kleine stukjes
    • 2 eetl. plantaardige olie
    • 3½ eetl. bloem
    • 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes (bewaar het blad ter garnering)
    • 2 uien, versnipperd
    • 2 groene paprika's, zaad verwijderd en in stukjes
    • 3 tenen knoflook, geperst
    • 400 gr fijngesneden tomaat uit blik
    • 1 liter kippen- of groentebouillon
    • 200 gr okra, in dunne plakjes
    • 2 eetl. peterselie, fijngesneden
    • 1 theel. gedroogde tijm
    • 1 laurierblad
    • snufje cayennepeper
    • 175 gr basmati- en wilde rijst, schoongespoeld
    • 3 kipkarbonades, ontveld en ontbeend en in stukjes van 2-3 cm
    • 250 gr rauwe grote garnalen, gepeld

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. In een braadpan met zware bodem de chorizo op matig heet vuur bakken tot het vet enigszins smelt en de worst langs de randjes knapperig wordt. Tijdens het bakken af en toe omscheppen. Chorizo uit de pan scheppen en op een stuk keukenpapier laten uitlekken.
    2. Olie bij het vet in de pan schenken. Het vuur laag zetten en bloem toevoegen. Tot een glad mengsel roeren. Deze roux 5 minuten op een laag vuur onder af en toe roeren bruin laten worden.
    3. Het vuur iets hoger zetten en bleekselderij, ui, paprika en knoflook toevoegen. 5 minuten fruiten en af en toe doorroeren. Tomaat met vocht, bouillon, okra, peterselie, tijm, laurier en cayennepeper toevoegen. De soep aan de kook brengen, het vuur laag zetten en met het deksel deels op de pan 30 minuten zachtjes laten koken tot de okra de soep bindt.
    4. Het vuur iets hoger draaien en de soep weer aan de kook brengen. Rijst erdoor roeren, het vuur laag zetten en stukjes kip toevoegen. 15-20 minuten laten sudderen tot rijst en kip gaar zijn. Zo nodig extra bouillon toevoegen. Garnalen en chorizo toevoegen en de soep nog 1 minuut opwarmen tot de garnalen roze kleuren.
    5. Laurierblad verwijderen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Schep de gumbon in kommen en garneer deze met selderijblad. Serveren met chilisaus.

    SERVEREN MET

    chilisaus

    variaties

    • De combinatie van paprika, ui en bleekselderij, door cajunkoks ‘de heilige drie-eenheid’ genoemd, wordt in allerlei gerechten gebruikt. In plaats van groene paprika kunt u ook rode of gele gebruiken. * • Okra is waarschijnlijk afkomstig uit Afrika. Bij het snijden van de peulen komt een kleverige stof vrij, die bindkracht heeft: daarom is deze groente erg populair in stoofschotels. Okra is alom verkrijgbaar in goedgesorteerde groentewinkels en (super)markten.

    INFO

    320 gr groente & fruit * 575 kcal.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    renettakookt
    5

    Ik heb dit gemaakt en geserveerd met wat zelfgebakken brood. Een soort dikke soep, erg lekker! - 02 feb 2010

    Perturbee
    van
    0

    Ik kook een gelijkwaardig recept al jaren, maar ik moet erbij opmerken dat het mixen van vlees en zeedieren over het algemeen niet hoort in een echte gumbo (vinden de meeste mensen, waaronder ik zelf ook). Het beste resultaat is in mijn ogen toch het één of het ander. Een leuk citaat over gumbo: "Gumbo is a veritable art form in Louisiana. There are as many gumbo recipes as there are cooks." Stir the Pot: The History of Cajun Cuisine, p. 135 Vleessoorten om te proberen in plaats van kip: eend, konijn, of lam. (Of schaap, of zelfs geit als je net iets meer smaak wilt hebben dan met lam). Zeediersoorten om te proberen in plaats van garnalen: krab, of gewaagder: oesters, of inktvis ringen. Wil je er een interessante twist aan geven of het vlees vervangen, probeer dan eens met wat kastanje champignons en/of een scheutje ketjap (zoet of zout naar keuze, beiden werken). - 16 jul 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren