Eend met cognac, zwarte bessen en gebakken pastinaak

    Eend met cognac, zwarte bessen en gebakken pastinaak

    4keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Licht zoete pastinaak past perfect bij eendenborst met een krokant velletje en een supermakkelijke zwartebessensaus. Serveer hierbij gestoomde sperziebonen en warm stokbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 250 g kleine pastinaak, geschrapt en in plakjes van 1/2 cm
    • 2 uien, elk in 8 partjes gesneden
    • 4 eendenborsten, ca. 190 g per stuk
    • 1 eetl. zonnebloemolie
    • 8 eetl. cognac
    • 2 eetl. zwartebessensiroop
    • sap van 1 citroen
    • plukjes peterselie ter garnering

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Blancheer de groenten: plakjes pastinaak en ui in een grote pan overgieten met kokendheet water. Opnieuw aan de kook brengen, het vuur laag zetten en in een gesloten pan in 5 minuten halfgaar koken. Afgieten, goed laten uitlekken en weer in de pan scheppen.
    2. De eend bakken: onderwijl het vel van de eendenborst enkele malen inprikken zonder het vlees te beschadigen. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op hoog vuur en leg de eendenborst hier met het vel omlaag in. Het vuur iets lager zetten en de eendenborst in 5 minuten bakken. Tijdens het bakken af en toe aandrukken (maar niet schuiven), tot de velletjes goudbruin en knapperig zijn en het vet eruit gesmolten is.
    3. De groenten bakken: sprenkel 2 eetlepels vet uit de pan over pastinaak en ui. Goed door elkaar scheppen en op een laag tot matig vuur bakken tot ze licht beginnen te kleuren en beetgaar zijn (ze moeten een beetje knapperig blijven). Af en toe omscheppen en bestrooien met zout en peper naar smaak. Bak de groenten overigens niet te lang. Op voorverwarmde borden scheppen.
    4. De eend afbakken: terwijl de groenten bakken het teveel aan vet uit de koekenpan schenken, de eendenborsten keren en de andere kant in 10-15 minuten op laag tot matig vuur tot gewenste gaarheid bakken. Na 10 minuten is het vlees nog vrij rood, en na 15 minuten rosé, maar nog wel mals en sappig. Vlak voor het eind van de baktijd bestrooien met wat zout en peper, in plakjes van gewenste dikte snijden en over de groenten leggen.
    5. De zwartebessensaus maken: cognac, zwartebessensiroop, citroensap en 2 eetlepels water aan de pan toevoegen. Op een hoge vlam aan de kook brengen en 30 seconden laten pruttelen. Roer daarbij aangebraden stukjes met een houten lepel van de bodem los. Schep deze stroperige saus over de plakjes eendenborst en garneer het gerecht met peterselie. Direct serveren.

    Eend met sinaasappel-sherrysaus … ander idee

    Pastinaak en ui uit het recept laten, en tevens de zwartebessensaus. Bak in plaats daarvan 5 min. voordat de eendenborst gaar is 1 rode ui (in dunne ringen) mee. Voeg de dun geraspte schil en het sap van 2 sinaasappels, 4 eetl. sherry, 1 eetl. sherryazijn of balsamico, 1 theel. bruine basterdsuiker en het sap van 1 citroen toe. Aan de kook brengen, waarbij u aangebraden stukjes van de bodem van de pan losmaakt, zodat de saus dikker wordt. Schep de saus over de eendenborst en serveer het geheel met nieuwe aardappeltjes en gekookte sperziebonen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren