Eenpansschotel met kip in romige sherrysaus

    Eenpansschotel met kip in romige sherrysaus

    4keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Miniprei, raapjes en krieltjes hebben een korte bereidingstijd: dit klassieke eenpansgerecht is dan ook snel klaar. U bakt de kip en groenten eerst, zodat ze een krachtige smaak krijgen. Vervolgens stooft u ze gaar en serveert ze in een romige saus.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 eetl. olijfolie
    • 8 ontbeende kipkarbonades, totaal ca. 650 g
    • 250 gr kleine champignons
    • 175 gr minipreitjes, in stukken
    • 4 kleine raapjes, geschild en in vieren
    • 450 gr schoongeboende krieltjes
    • 6 dl kippenbouillon (van blokje)
    • 4 eetl. middelzoete of zoete sherry
    • 200 gr haricots verts
    • 1 eetl. maïzena
    • 2 dl yoghurt
    • schil van 1 citroen, fijn geraspt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:30min 

    1. De kip aanbraden: in een grote braadpan of pan de olie verhitten. Kipkarbonades toevoegen, bestrooien met wat zout en peper en op een hoog vuur in ong. 2 minuten bruin aanbraden. Op een bord scheppen.
    2. De groenten bakken: champignons aan de pan toevoegen en 1 minuut op een hoog vuur al omscheppend bakken. Het vuur lager zetten, de champignons aan de kant schuiven en de stukken prei over de bodem van de pan verdelen. Raapjes en krieltjes om de prei leggen.
    3. Bouillon en kip toevoegen: bouillon en sherry erbij schenken. De groenten aan de kook brengen en vervolgens de kipkarbonades over de groenten verdelen. Ook het eventuele sap dat uit de kip gelopen is toevoegen. Het vuur laag zetten en de bouillon 10 minuten in een gesloten pan zachtjes laten sudderen (niet te hard). Stoof de kipschotel afgedekt 10 min.
    4. Bonen toevoegen: haricots verts toevoegen en de kipschotel nogmaals 5 minuten laten sudderen, tot kip en groenten gaar zijn. Verdeel het gerecht met een schuimspaan over 4 voorverwarmde borden of schep het in een presenteerschaal.
    5. De bouillon inkoken: het vuur hoog zetten en de bouillon in een open pan 5 minuten laten doorkoken zodat de smaak geconcentreerder wordt. Intussen maizena, yoghurt en geraspte citroenschil tot een glad papje roeren.
    6. De saus maken: eerst een klein beetje, en vervolgens alle ingekookte bouillon al roerend aan het yoghurtmengsel toevoegen. Het geheel in de pan schenken en roeren tot de saus gebonden is (door de maizena wordt de yoghurt steviger en schift hij niet). Zout en peper naar smaak toevoegen. Schenk een beetje saus over de kip en groenten en zet de rest van de saus apart op tafel.

    Marokkaanse kipstoofschotel … ander idee

    Voeg 2 uitgeperste tenen knoflook en 1 eetl. Marokkaans specerijenmengsel (bijvoorbeeld ras-el-hanout of harissa) in stap 2 aan de champignons toe. Vervang de raapjes door 2 rode paprika's (in reepjes) en de krieltjes door 450 gr pompoen (in blokjes). Vervang de bouillon en sherry door 3 dl kokendheet water en voeg 800 gr kleingesneden tomaten (uit blik) toe. Leg de kipkarbonades op de groenten, zoals aangegeven in stap 3, en verdeel er 800 gr kikkererwten (uit blik, afgespoeld) over. Laat de haricots verts achterwege. Kook in stap 5 het kookvocht niet in. Laat het yoghurtmengsel achterwege en bestrooi de kipschotel vlak voor serveren met fijngesneden korianderblad en dun geraspte schil van 1 citroen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren