Gebakken kip met champignons en bosbessen

    Gebakken kip met champignons en bosbessen

    Voeg toe aan favorieten!
    23min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Een paar goede ingrediënten in een eenvoudig recept en u heeft dit stijlvolle gerecht. De bosbessen geven de champignon-mosterdsaus een zoet accent. Grof gepureerde aardappels en een salade passen hier perfect bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 eetl. bloem
    • 4 kipfilets, ca. 125 g per stuk
    • 2 eetl. olijfolie
    • 2 dikke, ongerookte plakjes bakbacon zonder zwoerd, in reepjes
    • 250 g kastanjechampignons, in plakjes
    • 1 eetl. Dijonmosterd
    • 200 g bosbessen
    • sap van 1/2 citroen
    • 3 eetl. fijngesneden peterselie
    • partjes citroen ter garnering (eventueel)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 18min  ›  Klaar in:23min 

    1. De kipfilet met bloem bestuiven: bloem in een diep bord strooien, wat zout en peper erdoor roeren en de kipfilet erdoor wentelen. Teveel aan bloem afschudden.
    2. De kip bakken: in een grote koekenpan om matig tot hoog vuur de olie verhitten. Het vuur verlagen tot matig en de kipfilet in 2-3 minuten mooi goudbruin en krokant bakken. Keren en de andere kant 4-5 minuten bakken. Zet het vuur zo nodig iets lager als de kip te snel kleurt. Af en toe met een spatel aandrukken om een mooi, egale kleur te krijgen. Met een mespunt de dikste filet inprikken: het vlees moet gaar en niet langer roze zijn.
    3. De champignons bakken: de kipfilet uit de pan nemen en op een schaal warmhouden. Reepjes bacon aan de pan toevoegen en in 2 minuten al omscheppend uitbakken. Champignons toevoegen en 2 minuten al omscheppend meebakken. Niet te lang bakken, anders worden ze te zacht.
    4. De bessen toevoegen: maak in het midden van de koekenpan een beetje ruimte en daar daar mosterd in. Enkele tellen door het champignonmengsel roeren. Voorzichtig de bosbessen erdoor scheppen. Citroensap toevoegen en de pan direct van het vuur nemen (voor de bessen zacht worden).
    5. Het gerecht serveren: peterselie over de champignonsaus strooien. Champignons en bessen niet meer roeren, maar direct over de kipfilet scheppen. Direct serveren, indien gewenst gegarneerd met partjes citroen (om over de saus te druppelen) en plukjes peterselie.

    Variaties

    • Vervang de kip door fazanten- of eendenborst, of stukken kalkoenfilet. • Gebruik in plaats van alleen kastanjechampignons 300 g gemengde paddenstoelen, bijvoorbeeld een mix van kastanjechampignons, shiitakes en oesterzwammen, doormidden, in vieren of in plakjes gesneden. • Vervang de bosbessen door pitloze donkerblauwe of rode druiven.

    Serveeridee

    Kook nieuwe aardappeltjes gaar, stamp of prak ze grof met wat fijngesneden peterselie, zout en peper, schep dit op borden en serveer de kipfilet hierop.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren