Gegratineerde avocado

    Gegratineerde avocado

    3keer bewaard
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Rijpe, romige avocado's worden samen met zongedroogde tomaatjes in een gemakkelijke en snelle ovenschotel verwerkt, en overgoten met een citroenachtige saus en bestrooid met krokante amandelen. Serveer hierbij knapperig brood en een groene salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 dl halfvolle melk
    • 1 dikke schijf ui, met schil
    • 1 citroen
    • 1 laurierblad
    • 4 grote of 6 middelgrote, rijpe avocado's
    • 50 g zachte, zongedroogde tomaatjes (vacuümpak, niet op olie of gezouten), kleingesneden
    • 2 eetl. bloem
    • 1 theel. Dijonmosterd
    • 75 g amandelschaafsel
    • 50 g geraspte belegen kaas, bijvoorbeeld cheddar (indien gewenst)
    • 1/4 theel. paprikapoeder

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. Schenk 2 dl melk in een pan. Pel voorzichtig het schijfje ui (maar laat de ringen verder aan elkaar, anders verkleurt de saus). Schil 2 dunne schijfjes citroenschil af. Voeg het uienschijfje, de reepjes citroenschil en het laurierblaadje toe en verwarm de melk tot het kookpunt. Leg het deksel op de pan en laat de melk enkele minuten trekken met de smaakmakers.
    2. Halveer intussen de avocado's in lengterichting en wip de pitten eruit. Kerf de schil in het midden in lengterichting diep in en pel deze van elk kwart los. Snijd de avocado's in dikke plakken en leg deze in een kom. Besprenkel ze met 2 theel. citroensap, bestrooi ze met wat peper en schep ze hiermee om. Verdeel de helft van de plakjes avocado over een ovenschaal en verdeel de kleingesneden tomaatjes erover. Hierover de resterende plakjes avocado verdelen.
    3. Verwijder de uienschijfjes uit de melk, maar laat de reepjes citroenschil en het laurierblad erin zitten. Roer de bloem met de resterende melk en de mosterd tot een glad mengsel en klop dit door de gearomatiseerde melk. Breng dit al roerend aan de kook en bind de saus. Verwijder het laurierblad en de reepjes citroenschil en breng de saus op smaak met wat zout.
    4. Schenk de saus over de avocado's uit en bestrooi deze met amandelschaafsel, geraspte kaas (als u die gebruikt) en paprikapoeder. Zet de ovenschotel ong. 15 minuten in de oven tot de saus door en door warm is en de amandelen licht kleuren. Verwarm gedurende de laatste 5 minuten een knapperig brood mee en serveer dit bij de gegratineerde avocado's.

    Variaties

    • Vervang het amandelschaafsel door 25 g ongezouten pinda's (grofgehakt) en vermeng ze met de geraspte kaas. * • Gebruik 450 g gegrilde paprika (uit pot, uitgelekt) in plaats van zongedroogde tomaatjes. * • Vervang het amandelschaafsel en de geraspte kaas door 25 g geraspte Parmezaanse kaas (of andere harde Italiaanse kaas) en 25 g gemengde pitten en zaden.

    … winkeltip

    Gebruik beslist rijpe avocado's voor dit recept: als ze nog onrijp zijn, hebben ze een bittere bijsmaak. Echt rijpe avocado's geven een beetje mee als u tegen de schil drukt en hebben boterzacht vruchtvlees.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    GieWyckmans
    0

    super!!!! - 20 apr 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren