Gegrilde tongschar met couscous en venkel

    Gegrilde tongschar met couscous en venkel

    1keer bewaard
    16min


    Maak dit als eerste!

    Een bedje van couscous, op smaak gebracht met kurkuma en venkel, absorbeert de jus van deze heerlijke gegrilde platvis. In een kwartiertje klaar!

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 g couscous
    • 1 theel. kurkuma
    • 2 eetl. olijfolie
    • 4 tongscharfilets met wit vel, ca. 160 g per stuk
    • 2 bollen venkel
    • 2 bosuitjes, versnipperd
    • 2 eetl. kappertjes
    • 1 citroen
    • 40 g boter

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 6min  ›  Klaar in:16min 

    1. De couscous in een hittebestendige kom vermengen met kurkuma. Kokendheet water erbij schenken, zodat de couscous onder 1 cm water staat. Niet roeren, en afgedekt laten wellen.
    2. De grill op de hoogste stand verhitten. De bakplaat licht met olie invetten. De visfilets met het vel omhoog op de bakplaat leggen en licht met olijfolie insmeren.
    3. Tijdens het voorverwarmen van de grill het groen van de venkel snijden (bewaren voor garnering), de bollen in lengterichting halveren en de eventuele harde kern verwijderen. Snijd de venkel in dunne plakjes, verdeel deze in reepjes en leg ze in een kom. Bosui, kappertjes en resterende olijfolie toevoegen en door elkaar scheppen.
    4. De visfilets 3-4 minuten grillen tot het vel begint te kleuren. Met een spatel keren. Snijd met zesteur of dunschiller dunne sliertjes van de citroenschil en strooi deze over de vis. Snijd de citroen in 8 partjes en verdeel deze over de bakplaat. Verdeel de boter in klontjes over de vis en strooi er wat zout en peper over. De vis nog 1-2 minuten grillen tot hij perfect gaar is.
    5. Het venkelmengsel door de couscous scheppen en het geheel over 4 voorverwarmde borden verdelen. De visfilets en warme partjes citroen erop leggen. Besprenkelen met een beetje visjus, garneren met venkelgroen en direct serveren.

    Variaties

    • Maak dit recept ook eens met forelfilet (reken 2 filets per persoon als ze vrij klein zijn), heekfilets of -moten (2–4 min. aan de andere kant grillen) of stukken ontvelde zalmfilet (2–3 min. aan de andere kant grillen).

    … boter met een smaakje

    Met kruidenboter en andere gearomatiseerde boter geeft u gegrilde, gestoomde of gebakken vis snel een bijzondere smaak. Vermeng de boter met de smaakmaker, vorm er een rol van 3 cm doorsnee van, omwikkel deze met plasticfolie en laat hem opstijven in de koelkast. Snijd de boterrol in plakjes van ½ cm dik, laat ze naast elkaar bevriezen in de diepvries en doe ze daarna in een zakje. Reken 1 of 2 schijfjes boter per persoon en leg ze op de warme vis: de boter smelt dan tot een smakelijke saus. Meng bijvoorbeeld de volgende ingrediënten door 250 g boter: * • de geraspte schil van 1 citroen, 1 eetl. citroensap en 6 eetl. fijngesneden peterselie. * • 1 eetl. Engelse mosterd en 4 eetl. fijngesneden dragon. * • 2 eetl. fijngesneden verse gemberwortel, 2 gesnipperde bosuitjes en de geraspte schil van 1 limoen. * • 1 groene Spaanse peper (zaad verwijderd en fijngesneden), 4 eetl. gesnipperde bieslook en 4 eetl. fijngesneden korianderblad.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren