Gestoomde sint-jakobsschelpen

Gestoomde sint-jakobsschelpen

Voeg toe aan favorieten!
22min


Maak dit als eerste!

Sint-jakobsschelpen met groenten en een aromatische dressing, gestoomd in aluminiumbakjes, zijn niet alleen erg lekker maar ook heel eenvoudig te bereiden. Serveer ze met panklare woknoedels en bieslook.

Lidy Nooij

Ingrediënten
Porties: 4 

 • 8 bosuitjes, versnipperd
 • 30 g schoongemaakte sint-jakobsschelpen
 • 2 eetl. droge sherry
 • 1 eetl. lichte sojasaus
 • 1 eetl. Oosterse sesamolie
 • 250 g peultjes
 • 200 g aspergepunten (dunne, groene asperges)
 • 25 g verse gemberwortel, geschild en fijngesneden

Voeg toe aan boodschappenlijst
Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
Bekijk boodschappenlijst

Bereidingswijze
Voorbereiding: 12min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:22min 

 1. 4 stukken aluminiumfolie van 30×30 cm afscheuren. Een pan met een bodempje water opzetten en hier een stoomopzet op zetten (zie kooktips).
 2. De 1/2 van de bosui in een kom doen en sint-jakobsschelpen, sherry, sojasaus en sesamolie toevoegen. Door elkaar scheppen en de sint-jakobsschelpen even laten marineren.
 3. Peultjes, aspergepunten, gember en resterende bosui over de stukken folie verdelen. De randen van het folie omhoog vouwen en de randen een beetje naar binnen, zodat diepe bakjes ontstaan die aan de bovenkant open zijn. De foliebakjes in de stoominzet leggen en afgedekt 5 minuten laten stomen.
 4. Verdeel de sint-jakobsschelpen over de foliebakjes en voeg ook de marinade toe. Stoom de foliebakjes nog 3-5 minuten tot de sint-jakobsschelpen precies gaar zijn. Serveren.

Variatie

Vervang de sint-jakobsschelpen door reepjes ontvelde schol of tongschar. Reken 1 filet per persoon en snijd de filets dwars in reepjes van 1-2 cm breed. Marineer ze zoals aangegeven in het basisrecept, leg ze aan het einde van stap 3 op de groenten en stoom ze mee zoals aangegeven voor de sint-jakobsschelpen.

… kooktips

• Heeft u geen stoompan, zet dan een hittebestendige kom of souffléschaal in een grote pan met deksel. Tot 2 cm onder de rand van de kom water in ede pan schenken. Breng dit water aan de kook en houd het net tegen de kook aan. Leg een hittebestendig bord op de kom en leg de stoompakketjes hierop. Dek de pan af met een goed passend deksel. * • U kunt de stoompakketjes ook in een bamboestoominzet leggen en deze in een wok plaatsen. Schenk zoveel water in de wok dat dit tot ca. 1 cm onder de stoominzet of het rooster in de wok reikt.

Gemarineerde zalm met asperges en sesamzaad … ander idee

Neem 4 stukken ontvelde zalmfilet (elke ca. 120 g), verdubbel de hoeveelheid asperges in het basisrecept en laat de peultjes weg. Laat de zalm marineren zoals aangegeven voor de sint-jakobsschelpen. Stoom de asperges in het folie zoals aangegeven in stap 3 en voeg dan de zalm plus de marinade toe. Stoom alles nog 5-8 min., of tot de zalm precies gaar is. Rooster 2 eetl. sesamzaad in een kleine, droge koekenpan, waarbij u de pan steeds schudt tot het sesamzaad licht kleurt. Strooi dit vlak voor het serveren over de zalm.

Recent bekeken

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren