Griekse spinaziepastei

    Griekse spinaziepastei

    52keer bewaard
    55min


    6 personen hebben dit gemaakt

    Een lichte versie van een klassieker uit de Griekse keuken: knapperig filodeeg met een vulling van spinazie, feta, tomaten en pijnboompitten.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 50 g pijnboompitten
    • 2 eetl. olijfolie
    • 1 grote ui, grofgehakt
    • 2 tenen knoflook, geperst
    • 200 g diepvriesspinazie
    • 3 rijpe tomaten, in kleine stukjes en uitgelekt
    • 100 g ricotta
    • 100 g feta
    • snufje versgeraspte nootmuskaat
    • 6 vellen filodeeg (totaal ca. 270 g)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:55min 

    1. Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze licht kleuren en hun aroma vrijkomt; schud de pan steeds goed. Schep ze op een bord.
    2. Schenk 1 eetl. van de olijfolie in de pan en fruit hierin ui en knoflook ca. 8 min. op laag vuur, af en toe omscheppend. Voeg spinazie en tomaat toe en laat het spinaziemengsel ca. 6 min. zachtjes pruttelen. Schep het spinaziemengsel in een grote kom en laat het enigszins afkoelen.
    3. Ricotta en feta door het spinaziemengsel scheppen. Voeg pijnboompitten, nootmuskaat en wat zout en peper toe.
    4. Vet een ondiepe, rechthoekige bakvorm van ca. 20 x 28 cm licht in met een beetje olie. Leg op de bodem 2 vellen filodeeg en laat de deegvellen enigszins over de randen van de bakvorm hangen. Schep de helft van het spinaziemengsel erop en spreid het gelijkmatig uit. Leg hierop weer 2 vellen filodeeg. Schep hierop de rest van het spinaziemengsel.
    5. Spreid de laatste 2 vellen filodeeg over de spinazievulling uit. Vouw de deegranden naar binnen. Bestrijk de bovenkant licht met olie. Bak de spinaziepastei 25 min., tot hij goudbruin en knapperig is.

    variatie

    • Voor een niet-vegetarische versie kunt u 150 g fijngesneden, gerookt ontbijtspek 10 min. met de ui meebakken in stap 2. Volg verder het recept, maar laat de feta achterwege en voeg in plaats daarvan 30 g geraspte Parmezaanse kaas toe.

    kokstip

    • U kunt de vulling 2 dagen van tevoren bereiden en tot gebruik in de koelkast bewaren. Laat het spinaziemengsel voor gebruik eerst op kamertemperatuur komen en volg dan verder het recept.

    INFO

    vooraf bereiden * 160 g groente & fruit * 321 kcal.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    gemompel
    van
    0

    Erg lekker, moest wel even het spinaziemengsel uit laten lekken. Had iets meer smaak aan mogen zitten maar het was erg knapperig en de pijnboompitten waren een originele toevoeging. - 18 aug 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren