IJs met gebakken banaan en walnoot

  12 minuten

  Bananen in een stroperige karamelsaus met noten en bolletjes ijs geven een snelle, zoete afsluiting van de maaltijd. Van sinaasappelsap krijgt deze klassieker een eigentijds tintje, en het is tevens een fris tegenwicht voor de rijke, zoete smaak.


  2 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 40 g boter
  • 100 g walnoten, grofgehakt
  • 3 eetl. bruine basterdsuiker
  • 4 bananen, gepeld
  • dun afgeraspte schil en sap van 1 sinaasappel
  • 8 kleine bolletjes vanilleroomijs

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 7min  ›  Klaar in:12min 

  1. Laat in een koekenpan (liefst met antiaanbaklaag) de boter smelten, voeg de walnoten toe en schep ze 1 min. om op matig vuur. Voeg de suiker toe en verwarm het mengsel 2 min. al roerend.
  2. Schuif de walnoten opzij, zodat er ruimte ontstaat voor de bananen, leg deze in de pan en bak ze 30 sec. Keren en nogmaals 30 seconden bakken, waarbij u de pan licht schudt.
  3. Voeg voorzichtig de afgeraspte sinaasappelschil en het -sap toe – het mengsel zal gaan borrelen en bruisen. Schud de pan, schep de noten en suiker om en breng het aan de kook. Laat de siroop 1 min. koken op matig tot hoog vuur, waarbij u de bananen met een lepel en vork heen en weer schuift, zodat de siroop gelijkmatig warm wordt. Neem de pan van het vuur zodra de siroop enigszins ingekookt is, hier en daar begint te sissen en een kleverig laagje rondom de noten vormt.
  4. Halveer de bananen in lengterichting en leg op elk bord 2 helften. Schep de gekarameliseerde noten erover. Schep op elke portie 2 bolletjes ijs en serveer het gerecht.

  Chocolade-ijs met warme peren … ander idee

  Schil 4 dessertperen, boor ze uit en halveer ze. Bak de walnoten zoals in het basisrecept en voeg in plaats van de bananen de halve peren toe. Voeg in plaats van de afgeraspte sinaasappelschil en het sap 4 eetl. rum toe aan de noten en schep ze enkele tellen om. Neem de pan van het vuur en voeg 4 eetl. slagroom toe. Serveer de peren met bolletjes chocoladeroomijs en schenk de walnoten-rumsaus erover. (In plaats van verse peren kunt u ook halve peren uit blik gebruiken.)

  … kooktip

  Dit recept kunt u ook met andere soorten suiker maken: bruine basterdsuiker resulteert in een donkere, rijke saus, terwijl lichtbruine basterdsuiker een lichter resultaat geeft. Met witte suiker wordt de saus nog lichter van kleur en smaak.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)