Italiaanse kaaspolenta met snelle ratatouille

    Italiaanse kaaspolenta met snelle ratatouille

    4keer bewaard
    30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Deze landelijke maaltijd zet u pijlsnel op tafel: romige polenta met Italiaanse kaas en een pittig gekruide ratatouille.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 eetl. olijfolie
    • 1 rode ui, in dunne partjes
    • 2 tenen knoflook, geperst
    • 1 rode of gele paprika, in reepjes
    • 1 middelgrote courgette, kleingesneden
    • 1 kleine aubergine, kleingesneden
    • 1 grote rode Spaanse peper, zaad verwijderd en fijngesneden
    • 1 l kokendheet water
    • 200 g polenta
    • 150 g Fontina of Dolcelatte, in blokjes
    • 400 g tomaat uit blik (liefst met basilicum), kleingesneden
    • 15 g verse basilicum, in flinters, plus hele basilicumblaadjes ter garnering (indien gewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. In een grote pan op matig vuur de olie verhitten en daarin ui, knoflook, paprika, courgette, aubergine en Spaanse peper afgedekt 10 minuten laten smoren. Wat zout en peper toevoegen.
    2. Schenk intussen het kokendhete water in een grote pan met antiaanbaklaag, breng het opnieuw aan de kook en voeg 1 theel. zout toe. Al roerend (met houten lepel) de polenta in een dun straaltje in de pan laten lopen.
    3. Het vuur laag zetten en blijven roeren tot de polenta begint in te dikken en te borrelen. Zorg ervoor dat zich geen klontjes vormen. Het deksel schuin op de pan leggen en laat de polenta 5 minuten onder af en toe roeren doorkoken. Van het vuur nemen, kaas, zout en peper erdoor roeren en afgedekt warmhouden.
    4. Tomaat door de ratatouille roeren en nogmaals 10 minuten laten sudderen tot de groenten gaar zijn. De flinters basilicum erdoor roeren. Schep de polenta op borden en verdeel daar de ratatouille over. Indien gewenst garneren met basilicumblad.

    Variatie

    Vervang de Fontina of Dolcelatte door 50 g geraspte Parmezaanse kaas, grana padano of andere harde Italiaanse kaas.

    Kooktip

    Bereid een dubbele hoeveelheid polenta en serveer de helft met de ratatouille. Schenk de rest uit op een bakplaat en strijk de polenta glad. Laat hem afkoelen en opstijven en zet de bakplaat afgedekt in de koelkast. Snijd de polenta de volgende dag in ruitjes of driehoekjes. Bestrijk ze met 2 eetl. olie of gesmolten boter en grill ze op hoog vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer ze met een groente- of gehaktsaus.

    Gegrilde polenta met paddenstoelen … ander idee

    Grill plakjes polenta (zie de Kooktip) tot ze goudbruin en knapperig zijn. Snijd intussen 250 g kastanjechampignons en 100 g oesterzwammen of shiitake-paddenstoelen (of andere paddenstoelen) in plakjes. Bak ze in een koekenpan met 1 eetl. olijfolie en een klontje boter enkele min. onder voortdurend omscheppen. Voeg 1 geperste teen knoflook, 2 takjes tijm, 2 eetl. droge sherry of vermouth en wat zout en peper toe. Schep er 2 eetl. crème fraîche of mascarpone door. Schep de paddenstoelen op de gegrilde polenta en bestrooi ze met wat geraspte Parmezaanse kaas (of andere harde Italiaanse kaas).

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Ik heb voor de ratatouille een ander recept gebruikt, één met pittige (turkse) worst die ik heb gemaakt in de slowcooker. Maar ik vond het een goed idee om het te combineren met de polenta en dat bleek inderdaad een geweldige combinatie. Bedankt! - 29 mei 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren