Italiaanse broodsalade met tomaat

    Italiaanse broodsalade met tomaat

    2keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    In deze moderne versie van panzanella wordt het brood voor de salade geroosterd en vervolgens op smaak gebracht met het sap van rijpe tomaten, basilicum en pittige kappertjes: heel eenvoudig en uiterst zomers.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3/4 stevig, landbrood van 1-2 dagen oud, in stukjes van 2-4 cm gescheurd of gesneden
    • 1 gele paprika, in stukken
    • 5 eetl. extra virgin olijfolie
    • 2 eetl. rodewijnazijn
    • 1/2 theel. fijne kristalsuiker
    • 1 kleine rode ui, in dunne halve ringen
    • 450 g sappige pomodoretomaten, kleingesneden
    • 2 eetl. kappertjes, uitgelekt
    • klein bosje basilicum (ca. 20 g), blaadjes in flinters
    • 20 minimozzarella's (ca. 225 g)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. De oven voorverwarmen op 190°C/gasstand 5. Verdeel de stukjes brood over 2/3 van de bodem van een grote braadslee. 1 eetlepel olie door de stukjes paprika scheppen en over de resterende bodem van de braadslee verdelen. Rooster de stukjes brood en paprika 20 minuten tot ze mooi gekleurd zijn. Uit de oven nemen en enkele minuten laten afkoelen.
    2. Terwijl brood en paprika geroosterd worden de resterende olie in een grote schaal vermengen met azijn, suiker en wat peper. Uienringen toevoegen en er doorheen scheppen. Vervolgens tomaat en kappertjes toevoegen en alles goed vermengen.
    3. De stukjes geroosterd brood en paprika aan de schaal toevoegen. Basilicum erover strooien en de salade door elkaar scheppen. Zet hem tot gebruik in de koelkast en strooi er vlak voor serveren de minimozzarella's (uitgelekt) over.

    Variatie

    Vervang de mozzarella door 200 g tonijn op olijfolie (in vlokken) of 185 g sardines (zonder vel of graat).

    Nog sneller

    Deze panzanella is nog sneller klaar als u het brood in dikke sneetjes snijdt, even onderdompelt in koud water en dan licht uitknijpt. Scheur het brood in stukken en doe deze in een schaal. Voeg de groenten en kappertjes toe. Klop in een kommetje de ingrediënten voor de dressing door elkaar, zoals aangegeven in stap 2, en sprenkel deze over de salade. Leg er een bordje op en druk de salade licht aan, zodat de sappen uit de groenten in het brood trekken. Zet de salade 15 min. in de koelkast en schep hem losjes om. Strooi de basilicum en minimozzarella's erover.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren