Italiaanse broodsalade met tomaat

  30 minuten

  In deze moderne versie van panzanella wordt het brood voor de salade geroosterd en vervolgens op smaak gebracht met het sap van rijpe tomaten, basilicum en pittige kappertjes: heel eenvoudig en uiterst zomers.


  Maak dit als eerste!

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 3/4 stevig, landbrood van 1-2 dagen oud, in stukjes van 2-4 cm gescheurd of gesneden
  • 1 gele paprika, in stukken
  • 5 eetl. extra virgin olijfolie
  • 2 eetl. rodewijnazijn
  • 1/2 theel. fijne kristalsuiker
  • 1 kleine rode ui, in dunne halve ringen
  • 450 g sappige pomodoretomaten, kleingesneden
  • 2 eetl. kappertjes, uitgelekt
  • klein bosje basilicum (ca. 20 g), blaadjes in flinters
  • 20 minimozzarella's (ca. 225 g)

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

  1. De oven voorverwarmen op 190°C/gasstand 5. Verdeel de stukjes brood over 2/3 van de bodem van een grote braadslee. 1 eetlepel olie door de stukjes paprika scheppen en over de resterende bodem van de braadslee verdelen. Rooster de stukjes brood en paprika 20 minuten tot ze mooi gekleurd zijn. Uit de oven nemen en enkele minuten laten afkoelen.
  2. Terwijl brood en paprika geroosterd worden de resterende olie in een grote schaal vermengen met azijn, suiker en wat peper. Uienringen toevoegen en er doorheen scheppen. Vervolgens tomaat en kappertjes toevoegen en alles goed vermengen.
  3. De stukjes geroosterd brood en paprika aan de schaal toevoegen. Basilicum erover strooien en de salade door elkaar scheppen. Zet hem tot gebruik in de koelkast en strooi er vlak voor serveren de minimozzarella's (uitgelekt) over.

  Variatie

  Vervang de mozzarella door 200 g tonijn op olijfolie (in vlokken) of 185 g sardines (zonder vel of graat).

  Nog sneller

  Deze panzanella is nog sneller klaar als u het brood in dikke sneetjes snijdt, even onderdompelt in koud water en dan licht uitknijpt. Scheur het brood in stukken en doe deze in een schaal. Voeg de groenten en kappertjes toe. Klop in een kommetje de ingrediënten voor de dressing door elkaar, zoals aangegeven in stap 2, en sprenkel deze over de salade. Leg er een bordje op en druk de salade licht aan, zodat de sappen uit de groenten in het brood trekken. Zet de salade 15 min. in de koelkast en schep hem losjes om. Strooi de basilicum en minimozzarella's erover.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)