Kalkoen met rodekool en appeltjes

    Kalkoen met rodekool en appeltjes

    2keer bewaard
    2uur40min


    Maak dit als eerste!

    In dit heerlijke gerecht wordt bruin aangebraden kalkoenbiefstuk gesmoord op een bedje van rodekool, jonge bietjes, plakjes appel en linzen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 6 theel. plantaardige olie
    • 2 theel. balsamico
    • 4 stukken kalkoenbiefstuk van ca. 1 cm dik (totaal ca. 500 g)
    • 1 rode ui, in smalle ringen
    • 1 teen knoflook, geperst
    • 500 g rodekool, in dunne reepjes
    • 225 g ongekookte jonge bietjes, geschild, elk in 6 partjes gesneden
    • 2 rode handappels, klokhuis verwijderd, in vieren en in plakjes
    • 1 1/2 eetl. lichtbruine basterdsuiker
    • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
    • 400 g groene linzen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
    • 4 eetl. kippen- of groentebouillon
    • 1 theel. grove mosterd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 2uur10min  ›  Klaar in:2uur40min 

    1. Verwarm de oven voor op 170°C/gasstand 3. Vermeng 2 theel. van de olie met 1 theel. balsamico en smeer de kalkoenbiefstuk hier lichtjes mee in. Versgemalen zwarte peper over de filets stooiren en laten intrekken terwijl u de rodekool voorbereidt.
    2. 3 theel. olie in een ovenbestendige braadpan (minstens 3 liter inhoud) verhitten en hierin de uiringen 3 minuten op matig vuur fruiten. Knoflook enkele seconden laten meefruiten. Haal de pan van het vuur en voeg de rodekool, partjes biet, plakjes appel, suiker en sinaasappelschil en -sap toe, plus de resterende theelepel balsamico en wat zout en peper. Schep alles door elkaar.
    3. Sluit de braadpan goed en schuif hem 1 1/2 uur in de oven tot de rodekool net gaar is; roer halverwege nogmaals om. Als de kool bijna gaar is de stukken kalkoen met keukenpapier droogdeppen.
    4. Verhit een geribbelde, gietijzeren grillpan of zware koekenpan op hoog vuur en bestrijk deze met de resterende theelepel olie. Grill de stukken kalkoen aan slechts één kant in ca. 1 1/2 min. goudbruin (ze zijn dan nog niet helemaal gaar).
    5. Schep de linzen door de rodekool. Leg de stukken kalkoen met de bruine kant naar boven daarop. Bouillon met mosterd vermengen en over de schotel sprenkelen. Plaats de afgedekte pan nog 15-20 min. in de oven, tot de rodekool boterzacht is en de kalkoen gaar. Serveer direct.

    variatie

    • Op dezelfde manier kunt u varkensfiletlapjes bereiden: bak ze eerst aan elke kant in 2 min. bruin, leg ze op de rodekool (die 1 uur en 15 min. gesmoord heeft) en plaats de pan dan nog 30-40 min. in de oven. In plaats van appels kunt u ook halfrijpe peren gebruiken.

    INFO

    297 g groente & fruit * 356 kcal.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren