Krokant gebakken eend met rozemarijnaardappeltjes

  40 minuten

  Dit gerecht is net zo feestelijk als een zondags braadstuk, maar dan zonder langdurige voorbereiding. De krokant gebakken eendenborst wordt perfect aangevuld door de kruidige aardappeltjes. Serveer hierbij gestoomde bloemkoolroosjes en een groene salade.


  1 persoon heeft dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 600 g schoongeboende krielaardappeltjes
  • 8 tenen knoflook, gepeld
  • 2 eetl. fijngesneden rozemarijn
  • 4 eendenborsten, ca. 190 g per stuk
  • 8 laurierblaadjes, plus een paar extra ter garnering
  • jam of gelei om erbij te serveren, bijv. van rode bessen, wilde appeltjes of lijsterbessen

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:40min 

  1. Verwarm de oven voor op 220°C/gasstand 8. Aardappeltjes met knoflook in een pan overgieten met kokendheet water en 5 minuten laten koken. Afgieten en in een grote, ondiepe ovenschaal scheppen. Bestrooien met rozemarijn en wat zout en peper.
  2. Prik intussen het vel van de eendenborsten enkele malen in zonder het vlees te beschadigen. Leg ze met het vel omhoog in een kleine braadslee. Kneus de laurierblaadjes licht zodat het aroma vrijkomt en wrijf het eendenvel hiermee in. Schuif bij elke eendenborst 2 laurierblaadjes onder het vel. Bestrooi ze met wat zout en peper en braad ze 5 min.
  3. Sprenkel wat gesmolten vet uit de braadslee over de aardappeltjes in de ovenschaal. Braad de eendenborsten nog 20 min. en rooster tegelijk de aardappeltjes 20 min., tot eendenborsten en aardappeltjes gaar en goudbruin zijn. Keer de eendenborsten tussentijds nog tweemaal en voeg zo nodig wat eendenvet toe aan de aardappeltjes. Schenk het teveel aan vet uit de braadslee.
  4. Verwijder de laurierblaadjes. Garneer het gerecht met verse laurierblaadjes en serveer met een friszure jam of gelei.

  Variaties

  • Vervang de knoflook door takjes tijm. • Gebruik in plaats van (of naast) laurierblaadjes reepjes schil van 2 sinaasappels als bedje om de eendenborsten op te braden en serveer ze met partjes sinaasappel om het vlees mee te besprenkelen. • Vervang de eendenborsten door kipfilets met het vel eraan; u bereidt ze op dezelfde manier, maar reduceert hierbij de oventemperatuur tot 200°C/gasstand 6. Schik takjes tijm en reepjes citroenschil onder de filets, bestrijk het vel met wat olijfolie en bestrooi ze aan de kant van het vel met flink wat zout en peper.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)

  User's IP: 54.159.94.253