Lamstajine met zuidvruchten

    Lamstajine met zuidvruchten

    47keer bewaard
    2uur30min


    41 personen hebben dit gemaakt

    Een aromatische, Noord-Afrikaanse stoofschotel met heerlijke zuidvruchten en een verwarmend specerijenmengsel met gember en kaneel. De zoete honing vormt een tegenwicht voor de vurige harissa; de kikkererwten leveren koolhydraten en voedingsvezels.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 eetl. olijfolie
    • 500 g mager lamsstoofvlees, in blokjes van 2-3 cm
    • 1 ui, gesnipperd
    • 1/4 theel. saffraan
    • 5 dl kokendhete groentebouillon
    • 1 eetl. tomatenpuree
    • dunne reepjes schil van 1 sinaasappel
    • 1/4 theel. gemberpoeder
    • 1 theel. kaneelpoeder
    • 1/2 theel. korianderpoeder
    • 1/2 theel. harissa, of naar smaak
    • 1 eetl. vloeibare honing
    • 16 verse zilveruitjes (totaal ca. 275 g), gepeld
    • 125 g zachte, gedroogde dadels, ontpit
    • 125 g zachte, gedroogde abrikozen
    • 800 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
    • 2 eetl. walnoten, fijngehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Verhit de olie in een grote, diepe braadpan en braad de blokjes vlees hierin rondom goudbruin. Schep ze opzij, voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze 5-10 min. onder regelmatig omscheppen tot hij mooi kleurt.
    2. Roer de saffraan door de hete bouillon en schenk deze in de braadpan. Roer de tomatenpuree, sinaasappelschil en specerijen erdoor. Breng dit aan de kook en laat het vlees afgedekt 1 1/2 uur op laag vuur stoven.
    3. Schep een kopje saus uit de pan, roer er de harissa en honing door en voeg dit weer toe aan de pan.
    4. Schep uitjes, dadels, abrikozen en kikkererwten door de stoofschotel. Laat deze onafgedekt nog 20 min. zachtjes pruttelen; roer af en toe door.
    5. Voeg zout en peper naar smaak toe. Strooi de walnoten erover en serveer het gerecht. Zet nog wat harissa op tafel voor wie van extra pittig houdt.

    kokstip

    • U kunt dit gerecht voorbereiden t/m stap 4 en vervolgens laten afkoelen. Bewaar de stoofschotel tot gebruik in de koelkast of vries hem in. Voor gebruik (laten ontdooien en) op een laag vuur opwarmen tot hij heet is. Voeg eventueel nog een scheutje bouillon toe.

    variatie

    • In de herfst kunt u de uitjes, dadels en abrikozen vervangen door 2 eetl. rozijnen, een courgette in blokjes, een vleestomaat in stukken en een punt pompoen, geschild en in blokjes gesneden.

    INFO

    554 kcal. * 169 g groente & fruit * vooraf bereiden

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    van
    2

    super recept. - 16 aug 2013

    0

    Super lekker!! - 12 aug 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren