Makreel met venkel

    Makreel met venkel

    4keer bewaard
    1uur


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Makreel en andere vette vissoorten leveren veel gezonde, meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren. Vanwege hun volle smaak worden ze vaak geserveerd met friszure vruchten of andere smaakmakers: in dit recept zorgen appelsap, cider en venkel voor tegenwicht. Serveer er knapperig brood bij om de heerlijke jus op te deppen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 kleine makrelen, schoongemaakt en koppen verwijderd
    • 1 citroen, in de lengte gehalveerd en in dunne plakjes
    • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
    • 5-6 takjes rozemarijn, in plukjes
    • 1 eetl. olijfolie
    • 1 grote venkelknol, in dunne plakjes
    • 1 laurierblad
    • 1 1/2 dl droge cider
    • 3 dl appelsap
    • 1 theel. venkelzaad
    • 200 g boerenkool, kleingesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Bestrooi de vis aan binnen- en buitenkant met zout en peper. Maak aan de zijkanten 4-5 schuine inkepingen. Steek in de buikholte van elke vis 3-4 halve plakjes citroen, een paar plakjes knoflook en wat plukjes rozemarijn. Wrijf de resterende knoflook en rozemarijn in de inkervingen.
    2. In een koekenpan op matig vuur de olie verhitten en bak hierin al omscheppend de venkel 3 minuten. Laurier, cider en 1 1/2 dl appelsap toevoegen. Laat de vloeistof in 4-5 minuten tot de helft inkoken. Resterende appelsap toevoegen en het geheel goed warm laten worden.
    3. Schep het venkelmengsel in een ovenschaal waarin de vissen naast elkaar passen. De makreel erover verdelen en bestrooien met venkelzaad. Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats hem 20 minuten in de oven.
    4. Verdeel de reepjes boerenkool over de vis en zet de ovenschaal afgedekt nogmaalt 8-10 minuten in de oven tot de boerenkool geslonken is. Direct serveren.

    variaties

    • Vervang de cider indien gewenst door nog meer appelsap. * • Andere vissoorten, zoals tilapia en rode mul, kunt u op dezelfde manier bereiden. Vervang in dat geval cider en appelsap door een mengsel van droge witte wijn, sinaasappelsap en een lichte vis- of groentebouillon.

    INFO

    190 g groente & fruit * vers uit zee * 479 kcal.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren