Groentemoussaka

    (5)

    Dit is een slimme variatie op de Griekse gehaktschotel die in zijn oorspronkelijke vorm vrij veel vet bevat. Het vlees wordt vervangen door kleurige groenten; bonen zorgen voor voldoende eiwit. Het klassieke bovenlaagje wordt hier met yoghurt bereid.


    92 personen hebben dit gemaakt

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 courgette, in plakjes
    • 1 aubergine, in plakjes
    • 300 g vastkokende aardappels, schoongeboend en in plakjes
    • 2 rode paprika's, zaad verwijderd en in brede repen
    • 400 g borlottibonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
    • 4 rijpe tomaten (totaal ca. 450 g), in stukjes
    • 3 eetl. basilicum, in flinters
    • 2 eetl. olijfolie
    • 1 1/2 dl magere yoghurt
    • 1 ei, losgeklopt
    • 30 g Parmezaanse kaas of pecorino, versgeraspt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. Breng een grote pan met lichtgezouten water aan de kook en kook hierin de courgetteplakjes 2 min. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Kook vervolgens op dezelfde wijze de aubergineplakjes 2 min. en de plakjes aardappel 8 min. en laat ze uitlekken.
    2. Verhit ondertussen een grillpan op hoog vuur. Grill hierin de paprikarepen ca. 5 min. onder af en toe keren tot ze aangeschroeid raken. Schep ze uit de pan en snijd ze klein.
    3. Doe alle groenten plus de bonen, kleingesneden tomaat en basilicum in een ovenschaal. Sprenkel de olijfolie erover, strooi er wat zout en peper bij en schep alles door elkaar.
    4. Vermeng in een kommetje yoghurt, ei en Parmezaanse kaas. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de groenten (de groenten hoeven niet volledig met het mengsel bedekt te worden).
    5. Bak de moussaka 40 min. in de oven tot de groenten gaar en goudbruin zijn en het bovenlaagje goudbruin kleurt.

    variaties

    • Voor een niet-vegetarische versie kunt u in stap 3 de bonen achterwege laten en in plaats daarvan 200 g gare, in blokjes gesneden kip toevoegen aan de groenten. * • Als u weinig tijd hebt, kunt u kant-en-klare gegrilde paprika's uit een pakje of potje gebruiken.

    kokstip

    • Als u dit gerecht vooraf wilt bereiden, kunt u alle groenten een dag van tevoren klaarmaken tot en met stap 3 en de schotel afgedekt in de koelkast bewaren. Laat het gerecht daarna eerst op kamertemperatuur komen, schenk dan het yoghurtmengsel erover en zet het in de oven.

    INFO

    310 kcal. * vooraf bereiden * 353 g groente & fruit

    Recent bekeken

    Beoordelingen en waarderingen
    Waarderingen op alle internationale sites:
    (5)

    Beoordelingen in het Nederlands (5)

    saning
    van
    3

    Ik heb mijn aubergine en gourgette samen met de gegrilde paprika aangestooft in olie en knoflook en goed afgekruid. Om te gratineren heb ik een bechamelsaus met pecorini kaas gemaakt. Ik heb feta op de aardappelen gelegd  -  05 nov 2011

    van
    0

    Heerlijk recept... erg van genoten! Ik heb wel het een en ander aangepast, namelijk 1. Ik heb de courgette, aubergine en paprika eerst in de olijfolie wat opgebakken met twee teentjes knoflook. 2. Ik heb voor de ene helft van de hoeveelheid yoghurt magere yoghurt gebruikt en voor de andere volle yoghurt. 3. Ik heb wat meer tomaat gebruikt. 4. Ik heb Goudse kaas gebruikt ipv Parmezaanse (de eerste keer had ik Parmezaanse gebruikt, maar ik vond de Goudse toch wat lekkerder. Volgende keer zal ik de aardappels wel eerst even een beetje voorkoken.  -  26 mrt 2018

    rhedvr
    van
    0

    Top. Op verzoek van de kinderen kip toegevoegd. Gemaakt op za 9 jan 2016  -  03 apr 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren