Notenvruchtenkoek zonder oven

    Notenvruchtenkoek zonder oven

    4keer bewaard
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze snelle en kruidige chocoladekoek, tjokvol noten en zuidvruchten, smaakt heerlijk bij een kopje koffie of likeurtje. Hij is geïnspireerd op Italiaanse panforte en wordt niet gebakken, maar stijft op in de diepvries: gemakkelijker kan haast niet.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 100 g pure chocolade
    • 100 g geroosterd amandelschaafsel of grofgehakte hazelnoten
    • 200 g zuidvruchten van goede kwaliteit
    • 100 g zachte, voorgeweekte vijgen, kleingesneden
    • 100 g gemalen amandelen
    • 2 theel. gemalen korianderzaad
    • 2 theel. kaneel
    • 2 eetl. vloeibare honing
    • poedersuiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:30min 

    1. Zet een hittebestendige kom boven een pan zacht kokend water. Doe hierin de stukjes chocolade en laat ze onder af en toe omscheppen smelten. Zet een ronde bakvorm van 23 cm doorsnee in de diepvries. Vermeng in een grote kom de noten of amandelen met de zuidvruchten, vijgen, gemalen amandelen en specerijen.
    2. Schep de gesmolten chocolade over de noten en zuidvruchten. Voeg de honing toe en meng alles goed.
    3. Bekleed de bakvorm met een groot vel keukenfolie en laat dit ruim over de rand van de vorm hangen. Schep het chocolademengsel erin en druk dit enigszins aan, vouw het overhangende keukenfolie erover en druk het oppervlak met de muis van uw hand aan, zodat het een gelijkmatige dikte krijgt.
    4. Zet de bakvorm 10 min. in de diepvries zodat de koek enigszins opstijft. Trek het keukenfolie los en leg de koek op een schaal. Bestuif hem royaal met poedersuiker en snijd hem in 12 punten.

    Variatie

    Doe 200 g biscuitjes in een plastic zakje en verkruimel ze met een deegroller. Vermeng ze met de noten en gemengde zuidvruchten, maar laat de vijgen, gemalen amandelen, koriander, kaneel en honing achterwege. Meng er 200 g kleingesneden bigarreux (gekonfijte kersen) en 2 eetl. sinaasappelsap door. Voeg de gesmolten chocolade toe.

    Noten-vruchtenkoek met mascarpone en kersen … ander idee

    Doe 12 bigarreux in een kopje. Schep ze om met 4 eetl. wodka en 1/4 theel. amandelextract. Laat dit afgedekt even intrekken terwijl u het koekmengsel maakt zoals aangegeven: doe dit in de bakvorm en laat het licht opstijven in de diepvries. Laat vlak voor het serveren de gekonfijte kersen uitlekken en vang daarbij het wodkamengsel op. Meng dit wodkamengsel samen met 1 theel. poedersuiker door 200 g mascarpone. Schep op elk puntje koek een beetje van dit mascarponemengsel en leg hierop een kers.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren