Oosters parelhoen met saffraancouscous

    Oosters parelhoen met saffraancouscous

    2keer bewaard
    1uur55min


    Maak dit als eerste!

    In dit gerecht wordt het parelhoen gebraden met een vulling van couscous, vijgen en pistaches. Dankzij de kruidige citroenmarinade blijft het magere vlees heerlijk mals. Een groene salade met partjes sinaasappel maakt het helemaal af.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 groot parelhoen, ca. 1 1/2 kg
    • geraspte schil en sap van 1 citroen
    • 1 eetl. vloeibare honing
    • 2 eetl. olijfolie
    • 1/2 theel. gemberpoeder
    • 1/2 theel. kaneelpoeder
    • 1 theel. komijnpoeder
    • 3 kleine rode uien, elk in 6 partjes gesneden
    • Voor de couscousvullig
    • 300 g couscous
    • 1/4 theel. saffraan
    • 5 dl kokendhete kippen- of groentebouillon
    • 75 g zachte, gedroogde vijgen, in stukjes
    • 50 g gedopte, ongezouten pistachenoten, grofgehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur25min  ›  Klaar in:1uur55min 

    1. Spoel de vogel aan binnen- en buitenkant goed schoon met koud water en dep hem droog met keukenpapier. Leg hem in een grote, licht ingevette braadslee. Vermeng citroenschil en -sap met honing, olijfolie, gember, kaneel, komijn en versgemalen zwarte peper naar smaak. Bestrijk de vogel aan de binnen en buitenkant rijkelijk met dit mengsel. Bewaar de rest van de marinade. Laat het parelhoen marineren terwijl u de vulling bereidt (of langer).
    2. Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. Doe de couscous in een hittebestendige kom. Roer de saffraan door de hete bouillon en schenk deze over de couscous. Laat de couscous afgedekt 5 minuten wellen tot alle vocht is opgenomen. Schep de vijgen en pistaches door de couscous. Voeg zout en peper naar smaak toe.
    3. Schep een deel van het couscousmengsel door de halsopening in het parelhoen. Klap het vel over de halsopening en zet dit vast met een houten cocktailprikker. Stop de partjes ui in de buikholte (u kunt ze na 40 minuten braadtijd ook in de braadslee om het parelhoen leggen). Schep de rest van de marinade over het parelhoen en braad het 1 uur in de oven.
    4. Schep de resterende couscous rond het parelhoen en braad de vogel nog eens 25 minuten. Het parelhoen is gaar als er vocht uit het vlees loopt wanneer u dit inprikt met de punt van een mes.
    5. Leg het parelhoen op een schaal, dek het losjes af en laat hem zo 10 minuten rusten alvorens hem aan te snijden. Serveer met de couscous en uien.

    kokstip

    • U kunt de marinade en couscousvulling van tevoren bereiden en tot gebruik in de koelkast bewaren.

    variaties

    • Voor een gerecht in Indiase stijl vervangt u de couscous door basmatirijst, die u niet helemaal gaarkookt. Laat de saffraan en bouillon achterwege. Vervang de pistaches door geroosterde cashewnoten. Gebruik een kleingesneden vleestomaat in plaats van de vijgen. Breng de rijstvulling op smaak met 1/2 theel. garam masala, 1 eetl. fijngesneden korianderblad en flink veel peper. * • U kunt een fazant ook vullen met het couscousmengsel.

    INFO

    613 kcal. * 94 g groente & fruit * vooraf bereiden

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren