Oosterse noedels met eend, gember en pruimensaus

    Oosterse noedels met eend, gember en pruimensaus

    6keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Houdt u van de Chinese keuken? Dan zal dit gezonde en lekkere gerecht zeker in de smaak vallen. Magere eendenborst en knapperige sugar snaps worden op smaak gebracht met oosterse specerijen en vormen samen met noedels het ultieme fastfood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 grote of 3 middelgrote eendenborsten (totaal ca. 400 g)
    • 2 eetl. sojasaus
    • 2 eetl. rijstwijn of droge sherry
    • flink snufje szechuanpeper of Chinees vijfkruidenpoeder, of naar smaak
    • 2 eetl. olijfolie
    • 3 bosuitjes, in stukjes van 2 cm
    • 3 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
    • 300 g sugar snaps of peultjes
    • 5 eetl. pruimensaus
    • 1 1/2 dl kippen- of groentebouillon (van blokje)
    • 375 g eier- of rijstnoedels
    • 1 matig scherpe Spaanse peper, zaad verwijderd en fijngesnipperd
    • 25 g korianderblad

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Snijd de eendenborst dwars in vrij dunne reepjes. Vermeng de sojasaus, rijstwijn (of sherry) en szechuanpeper (of het vijfkruidenpoeder) in een kom. Schep de reepjes eend hierin om, zodat ze geheel bedekt zijn met marinade.
    2. Verhit een wok of koekenpan met de olijfolie, neem de reepjes eend uit de marinade (bewaar deze) en roerbak ze 1 minuut op hoog vuur. Voeg eerst de bosuitjes en gember en vervolgens de sugar snaps of peultjes toe. Roerbak alles 1 min. en voeg vervolgens de marinade, pruimensaus en bouillon toe. Laat het gerecht op matig vuur 3-4 minuten pruttelen.
    3. Kook terwijl de eend en groenten gaar worden de noedels in een pan met licht gezouten water in 3-4 minuten beetgaar koken (of volgens de gebruiksaanwijzing).
    4. Giet de noedels af en voeg ze toe aan de wok. Schep alles losjes om. Sprenkel de Spaanse peper eroverheen. Doe het gerecht over in een voorverwarmde schaal en garneer het met plukjes koriander.

    Winkeltip

    Kookt u vaak Chinese gerechten, dan is het de moeite waard een fles rijstwijn in huis te halen. Sherry kan als alternatief dienen en heeft nog meer culinaire mogelijkheden, dus is misschien praktischer in gebruik.

    Variatie

    Vervang de eend door reepjes mals rundvlees of hertenbiefstuk.

    Noedels met kip en oesterzwammen: … ander idee

    Snijd 3 kipfilets (totaal ca. 300 g) in dunne plakjes en schep ze om met een mengsel van 2 eetl. sojasaus, 2 eetl. rijstwijn (of sherry) en 1 theel. geraspte gemberwortel. (Laat de kip zo mogelijk 8 uur marineren in de koelkast; maar korter mag ook.) Verhit een wok of koekenpan met 2 eetl. zonnebloemolie en roerbak hierin 2 tenen knoflook (in dunne plakjes) en 1 matig scherpe Spaanse peper (zaad verwijderd en fijngesneden) 1 min. Voeg de reepjes kip met de marinade toe en roerbak ze 3 min. Voeg 175 g oesterzwammen (in plakjes), 4 eetl. pruimensaus en 1 dl kippen- of groentebouillon toe. Laat alle ingrediënten 3-4 min. pruttelen en schep ze om met 375 g panklare woknoedels.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren