Pittige samosa's

    Pittige samosa's

    14keer bewaard
    40min


    9 personen hebben dit gemaakt

    Samosa's zijn Indiase pasteitjes. Ze worden traditioneel gefrituurd, maar in deze bijzondere variant worden ze van knapperig filodeeg gemaakt, met een beetje olie bestreken en in de oven gebakken. Serveer ze als lichte lunch met een gemengde salade en geef er vruchtenchutney of yoghurtraita bij (zie deze website).

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 250 g mager rundergehakt
    • 1 ui, versnipperd
    • ½ theel. komijnpoeder
    • 1 eetl. kerriepoeder
    • 200 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
    • 200 g diepvriesdoperwten, ontdooid
    • 20 g korianderblad, grofgehakt
    • 6 vellen filodeeg (totaal ca. 270 g)
    • 3 eetl. olijfolie
    • 1 eetl. mosterdzaad

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en bak hierin het gehakt ca. 5 min. onder regelmatig omscheppen tot het rul is en licht kleurt. Ui, komijn- en kerriepoeder toevoegen, het vuur laag draaien en het gehaktmengsel onder af entoe omscheppen zachtjes laten bakken. Kikkererwten, doperwten en koriander erdoor roeren, alles goed warm laten worden en zout en peper naar smaak toevoegen
    2. Snijd het filodeeg met een scherp mes in twaalf lange repen van ca. 36x 12cm, leg ze netjes op elkaar en dek de stapel losjes af met keukenfolie, zodat ze niet uitdrogen.
    3. Neem een reep filodeeg onder het folie vandaan en leg deze in de lengte voor u op het werkvlak. Bestrijk hem licht met olie en schep 1 volle eetlepel gehaktmengsel op het dichtsbijzijnde uiteinde. Til de linker onderhoek op en klap hem schuin over de vulling. Vouw het filodeeg op deze manier om de vulling, zodat u een driehoekig pasteitje krijgt.
    4. Leg het pasteitje op een bakplaat, kwast het licht in met nog wat olie en bestrooi het licht met mosterdzaad. Maak op deze manier 12 pasteitjes.
    5. Bak de samosa's 12-15 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn en laat ze afkoelen op een rooster.

    kokstip

    • Vellen filodeeg zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, en ook het gewicht van de vellen kan variëren. Het maakt niet zo veel uit welk merk ut gebruikt; u kunt eventueel de licht ingevette vellen iets overlappend tegen elkaar leggen, zodat ze het gewenste formaat krijgen. Als de vellen erg dun zijn, kunt u er 2 op elkaar leggen, met een dun laagje olie ertussen, zodat de vulling niet uit het deeg barst.

    variatie

    • Voor een vegetarische versie vervangt u het gehakt door een gelijke hoeveelheid vegetarisch gehakt, of door 400 g kikkererwten (uitgelekt en afgespoeld) en 250 g doperwten of fijngesneden groenten.

    INFO

    396 kcal. * lekker oosters * 88 g groente & fruit

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren