Bigos

    Bigos

    11keer bewaard
    3uur45min


    7 personen hebben dit gemaakt

    Bigos is een traditionele Poolse stoofschotel met varkensvlees, kielbasa en zuurkool. Heerlijk op een koude winterse dag en de bereidingstijd meer dan waard!

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 2 plakjes gerookte spek
    • 500 gr kielbasa (worst), in stukjes van 1 cm
    • 500 gr varkensstoofvlees, in blokjes
    • 4 eetlepels bloem
    • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 ui, in stukjes
    • 2 wortels, in blokjes
    • 150 gr verse champignons
    • 350 gr groene kool, versnipperd
    • 1 pak (500 gr) zuurkool, afgespoeld en uitgelekt
    • 60 ml droge rode wijn
    • 1 laurierblad
    • 1 theelepel gedroogde basilicum
    • 1 theelepel gedroogde marjolein
    • 1 eetlepel zoete paprikapoeder
    • 1/4 theelepel zout
    • 1/8 theelepel gemalen zwarte peper
    • 1/8 theelepel karwijzaad, geplet
    • 1 mespuntje cayennepeper
    • 50 gr droge paddestoelen
    • 1 mespuntje hot chilisaus (uit de fles)
    • een vleugje worcestersaus
    • 1,2 liter runderbouillon
    • 2 eetlepels tomatenpuree
    • 250 gr tomaatblokjes uit blik

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 3uur  ›  Klaar in:3uur45min 

    1. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4.
    2. Een grote pan op een middelhoog vuur verhitten. Spek en kielbasa toevoegen en braden tot het spek drooggebakken en de worst lichtbruin is. Het vlees met een schuimspaan uit de pan scheppen en in een grote stoofpan doen.
    3. De blokjes varkensvlees licht met bloei bedekken en op een matig hoog vuur in het spekvet goudbruin bakken. Schep het varkensvlees met een schuimspaan in de stoofpan. Knoflook, ui, wortel, verse champignons, kool en zuurkool toevoegen. Het vuur verlagen tot middelhoog verlagen en in 10 minuten al roerend de wortels garen. Laat de groenten niet bruin worden.
    4. De pan met rode wijn deglaceren en de stukje aangebakken eten en bloem van de bodem schrapen. Kruiden met laurierblad, basilicum, marjolein, paprikapoeder, zout, peper, karwijzaad en cayennepeper. Gedurende 1 minuut laten garen.
    5. De gedroogde paddestoelen, hot chilisaus, worcestersaus, runderbouillon, tomatenpuree en tomaten toevoegen. De pan aan de kook brengen. Giet de groenten met al het vocht in de stoofpan met vlees. De pan afdekken.
    6. Gedurende 2 1/2 - 3 uur in de voorverwarmde oven braden tot het vlees heel mals is.

    Kielbasa

    Je kunt kielbasa (worst) in grotere supermarkten en poolse winkels vinden.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    berts
    van
    1

    Wil je verrassen en verbazing zien onder je tafelgasten.! Moet je dit serveren. Pittige stoofpot, die met aardappelen prima maaltijd vormt. Ik had Poolse gasten over, die aten dus gewoon "thuis". Poolse gasten aan tafel. Die zet je bigos voor. - 01 jul 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren