Puy-linzen en kruidige sint-jakobsschelpen

    Puy-linzen en kruidige sint-jakobsschelpen

    1keer bewaard
    25min


    Maak dit als eerste!

    Verfijnde, donkergroene Puy-linzen staan bekend als de lekkerste linzen – en ze zijn ook supersnel klaar. Een doordeweekse maaltijd wordt een feestmaal gecombineerd met sint-jakobsschelpen, bestrooid met wat kerriepoeder, en geserveerd met rijst of brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 g Puy-linzen
    • 1 kleine wortel, geschrapt en kleingesneden
    • ½ bol venkel, kleingesneden
    • 1 sjalot, in ringen
    • 4 dl kokendheet water of bouillon (van blokje)
    • 1 theel. milde kerriepoeder
    • 400 g schoongemaakte sint-jakobsschelpen, afgespoeld en drooggedept
    • 2 eetl. extra vergine olijfolie
    • 2 eetl. citroensap
    • 1 theel. geraspte schil van 1 citroen
    • 3 eetl. fijngesneden peterselie
    • 200 g gemengde sla uit een zak, bijv. spinazie, rucola en waterkers

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:25min 

    1. Doe de linzen met de wortel, venkel en sjalot in een pan. Overgiet ze met het kokendhete water of de bouillon en breng dit opnieuw aan de kook. Laat de linzen en groenten afgedekt 12–15 min. pruttelen tot ze net gaar zijn en bijna alle vloeistof hebben opgenomen. Giet ze af en laat ze uitlekken, maar zorg dat ze nog een beetje vochtig blijven.
    2. Strooi intussen het kerriepoeder en wat fijn zeezout op een bord en wentel de sint-jakobsschelpen hierdoor.
    3. Schep de linzen om met de helft van de olie en wat zout en peper. Schep er het citroensap en de geraspte schil plus de peterselie door. Schep de linzen over 4 voorverwarmde borden en verdeel de slablaadjes erover.
    4. Verhit de resterende olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en leg de sint-jakobsschelpen in een kringetje in de pan. Bak ze 1–2 min., keer ze in dezelfde volgorde waarin u ze in de pan gelegd hebt (zodat ze allemaal even gaar worden) en bak ze nog 1 min. Schep ze direct uit de pan, serveer ze over de linzen en serveer ze direct.

    Winkeltip

    Puy-linzen komen uit een specifieke streek in Frankrijk en hebben hun eigen appellation contrôlée. Er zijn vergelijkbare kleine, groene linzen, die niet onder dezelfde naam mogen worden verkocht, maar ook heel geschikt zijn. Voor dit recept kunt u overigens ook de wat grotere groene of bruine linzen gebruiken, die veel goedkoper zijn, maar vaak wel een langere kooktijd hebben (kijk hiervoor op de verpakking). Linzen hoeft u niet van tevoren te weken.

    … of probeer dit

    Kook de linzen zoals aangegeven in stap 1, schep er 1 eetlepel vinaigrette door en laat ze afkoelen. Serveer dit als linzensalade met gare koude rijst, kleingesneden groenten of pasta.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren