Runderstoofschotel met bier en mierikswortelballetjes

    Runderstoofschotel met bier en mierikswortelballetjes

    2keer bewaard
    2uur30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Een stevige stoofschotel met rundvlees en groenten, die rustig in de oven kan blijven staan of van tevoren bereid kan worden. De mierikswortelballetjes voegt u kort voor serveren toe.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 eetl. olijfolie
    • 500 g magere runderlappen, in blokjes van 2-3 cm
    • 2 uien, in ringen
    • 1 eetl. bloem
    • 6 dl donker bier van goede kwaliteit
    • 1 eetl. aalbessengelei
    • 1 theel. grove mosterd
    • 1 laurierblad
    • 6 wortels, geschrapt en in schuine stukken
    • 200 g kleine raapjes, geschild en zo nodig in vieren gesneden
    • 4 grote portobellopaddenstoelen, in dikke plakjes
    • Voor de mierikswortelballetjes
    • 175 g zelfrijzend bakmeel
    • 6 takjes peterselie
    • 5 eetl. hüttenkäse
    • 2 theel. mierikswortel (uit potje of tube)
    • 2 eetl. halfvolle melk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Verwarm de oven voor op 160°C/gasstand 2. Verhit de olijfolie in een grote ovenbestendige braadpan en braad de blokjes vlees hierin rondom goudbruin op hoog vuur. Schep ze met een schuimspaan op een bord. Draai het vuur iets lager en fruit in dezelfde pan de uienringen ca. 10 min., tot ze mooi kleuren.
    2. Strooi de bloem over de uienringen en bak 1 min. mee. Schenk het bier erbij en roer dit met de bloem tot een gladde saus. Breng het geheel langzaam aan de kook.
    3. Voeg de aalbessengelei, mosterd en laurier toe. Schep de blokjes vlees door de saus, gevolgd door de wortels, raapjes en paddenstoelen. Plaats de stoofschotel afgedekt 2 uur in de oven, of tot het vlees botermals is. (Tot zover kunt u het gerecht vooraf bereiden; bewaar het in de koelkast, warm het voor het serveren op en voeg daarna pas de mierikswortelballetjes toe.)
    4. Maak kort voor het serveren de mierikswortelballetjes. Doe het meel met de peterselie, zout en peper in een keukenmachine. Laat de motor even draaien om de peterselie fijn te hakken. Vermeng de hüttenkäse met de mierikswortel en wat melk. Voeg dit mengsel toe en mix alles tot een zacht deeg; voeg zo nodig nog wat melk toe. (U kunt ook de peterselie fijnsnijden en alle ingrediënten in een kom vermengen.) Kneed het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak door en vorm er acht hoopjes van. Bestuif uw handen met bloem en draai ze tot balletjes.
    5. Verhoog de oventemperatuur tot 180°C. Schep de stoofschotel nog eens om en voeg zout en peper naar smaak toe. Leg de mierikswortelballetjes voorzichtig op de saus, zonder ze onder te dompelen. Plaats de stoofschotel afgedekt nog 20 min. in de oven. Serveer direct.

    variaties

    • Gebruik hertenvlees in plaats van runderlappen en vervang de raapjes door stukken koolraap of verse zilveruitjes. * • Vervang de portobello's door 200 g grote kastanjechampignons.

    INFO

    vooraf bereiden * 263 g groente & fruit * 580 kcal.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren