Spinazie-kaassouffleetjes

    Spinazie-kaassouffleetjes

    2keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Crème fraîche en broodkruim vormen de basis voor deze romige souffleetjes met spinazie en Parmezaanse kaas, die u absoluut zonder stress op tafel zet. Serveer hierbij krielaardappeltjes en gestoomde minigroenten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 10 g zachte boter
    • 400 g spinazie
    • 1 sneetje witbrood (ca. 40 g), zonder korst
    • 1½ dl magere crème fraîche
    • 5 eieren, gescheiden
    • 50 g geraspte Parmezaanse kaas of andere harde Italiaanse kaas
    • versgeraspte nootmuskaat, naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de oven voor 200°C/gasstand 6. Vet 4 soufflébakjes van 2½ dl inhoud licht in met boter. Was de spinazie, doe de blaadjes met aanhangend water in een pan en laat ze op laag vuur in ca. 2 min. slinken onder voortdurend omscheppen. Laat ze uitlekken in een vergiet terwijl u het broodkruim maakt.
    2. Scheur het brood in stukjes en verkruimel deze in een keukenmachine of blender. Druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie, voeg de spinazie en de helft van de crème fraîche toe aan het broodkruim en pureer dit mengsel grof. Voeg de resterende crème fraîche toe en mix deze er in enkele tellen door.
    3. Voeg de eierdooiers en 3 eetl. van de geraspte Parmezaanse kaas toe aan het soufflémengsel. Strooi er wat zout en peper en flink wat geraspte nootmuskaat bij. Pureer het mengsel nogmaals.
    4. Klop de eiwitten stijf in een grote kom. Voeg het soufflémengsel hieraan toe en vouw alles voorzichtig door elkaar met een grote metalen lepel. Bestuif de binnenkanten van de soufflébakjes met de helft van de resterende Parmezaanse kaas en zet ze op een bakplaat. Schep het soufflémengsel erin. Strooi de rest van de Parmezaanse kaas erover. Bak de souffleetjes 15 min. tot ze goudgeel en mooi gerezen zijn. Serveer ze direct.

    Extra lekker

    • Snijd 125 g ham, uitgebakken mager spek of een paar uitgelekte ansjovisfilets op olie fijn en voeg ze in stap 4 toe aan het soufflémengsel voordat u het eiwit erdoor vouwt. * • Schep een beetje gare gerookte vis (bijvoorbeeld forel, makreel of bokking, in grote vlokken) op de bodem van elk soufflébakje alvorens in stap 4 het soufflémengsel erin te scheppen. * • Schep wat blokjes gerookte tahoe in de soufflébakjes alvorens in stap 4 het soufflémengsel erin te scheppen.

    Souffleetjes alla bolognese: … ander idee

    Schep 1-2 eetl. opgewarmde bolognesesaus of gehaktsaus (zie deze website) in de soufflébakjes alvorens in stap 4 het soufflémengsel erin te scheppen.

    … nog sneller

    Zakken kant-en-klare en gewassen spinazie zijn zeer slimme tijdbespaarders. U hoeft de blaadjes niet meer te wassen, ze kunnen zo de pan in en u hebt geen afval. Voor dit recept hebt u een zak van 400 g spinazie nodig.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren