Stevige kippensoep met mierikswortelballetjes

    Stevige kippensoep met mierikswortelballetjes

    Voeg toe aan favorieten!
    40min


    Maak dit als eerste!

    Deze traditionele, landelijke soep voor koude dagen is snel klaar en smaakt heerlijk. De mierikswortelballetjes maken de soep extra voedzaam. Met een salade en brood erbij hebt u hieraan een complete maaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 eetl. zonnebloemolie
    • 1 ui, gesnipperd
    • 2 stengels bleekselderij, kleingesneden
    • 2 wortels, geschrapt en kleingesneden
    • 375 g kipkarbonades, ontveld en kleingesneden
    • 60 g margarine, in kleine blokjes
    • 120 g zelfrijzend bakmeel
    • 1 eetl. gesnipperde bieslook of peterselie, plus wat extra ter garnering
    • 1 eetl. geraspte mierikswortel (potje)
    • 5 dl kippenbouillon (van blokje)
    • 125 g diepvriesdoperwten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verhit de olie in een grote pan en bak hierin de ui, bleekselderij en wortelen 2 min. onder af en toe omscheppen. Voeg de stukjes kip toe en bak ze onder af en toe roeren 3-4 minuten mee tot ze licht kleuren.
    2. Meng met de vingertoppen (of in een keukenmachine) de margarine door het zelfrijzend bakmeel totdat een kruimeldeeg ontstaat. Meng er de bieslook of peterselie en de mierikswortel door. Voeg precies zoveel koud water toe dat u een vrij droog, stevig deeg krijgt. Rol hiervan 16 balletjes.
    3. Voeg de kippenbouillon en doperwten toe aan de pan en breng ze aan de kook. Voeg zout en peper toe. Voeg de mierikswortelballetjes toe en laat ze afgedekt in ca. 12 min. gaar worden en mooi zwellen. Strooi nog wat bieslook of peterselie over de soep en serveer hem direct.

    Variatie

    Vervang de mierikswortel door grove mosterd

    Kippensoep met pruimedanten … ander idee

    Laat de ui, bleekselderij, wortelen, doperwten en de mierikswortelballetjes uit het basisrecept achterwege. Bak 2 preien (in ringetjes) en 2 plakjes magere bakbacon (zonder zwoerd, kleingesneden) met de kip mee, als aangegeven in stap 2. Voeg de bouillon, 60 g langkorrelige rijst en 12 voorgeweekte pruimedanten toe. Voeg zout en peper toe en laat de soep 12-15 min. koken, of tot de rijst gaar is. Voeg vlak voor het serveren een kneepje citroensap en wat fijngesneden peterselie toe.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren