Stiltonsoufflé met bloemkool

    Stiltonsoufflé met bloemkool

    3keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Een soufflé is altijd een succesnummer. In deze variant met een klassieke smaakcombinatie krijgt de luchtige soufflé meer voedingswaarde dankzij de toegevoegde groente. Serveer de soufflé rechtstreeks uit de oven en geef er volkorenbrood en een tomatensalade bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 5 g (1 theel.) boter
    • 15 g Parmezaanse kaas of Pecorino, versgeraspt
    • 15 g paneermeel
    • 350 g bloemkool
    • 3 dl halfvolle melk
    • 3 eetl. maïzena
    • 1 laurierblad
    • 4 eieren, gesplitst
    • 85 g witte stiltonkaas, verkruimeld
    • 1 eetl. grove mosterd
    • 2 eetl. bieslook, fijngesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Schuif een bakplaat in de oven. Vet een souffléschaal van 1¾ liter inhoud licht in met de boter. Vermeng de Parmezaanse kaas met het paneermeel. Bestrooi de schaal met de helft van dit mengsel; zorg dat bodem en wanden gelijkmatig met het paneermeelmengsel bedekt zijn.
    2. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Doe deze in een stoominzet en stoom ze afgedekt 8-10 min. boven een pan met kokend water tot ze gaar zijn. Laat ze enkele minuten afkoelen, doe ze in een keukenmachine en pureer ze met 1 dl van de melk.
    3. Doe de maïzena in een hittebestendige kom en meng er geleidelijk enkele eetlepels van de resterende melk door. Verwarm de rest van de melk in een pan bijna tot het kookpunt en roer vervolgens geleidelijk door het maïzenamengsel. Schenk het melkmengsel weer in de pan, voeg het laurierblad toe en roer op matig vuur tot u een dikke, gladde saus krijgt.
    4. Schenk de saus in een grote kom en verwijder het laurierblad. Klop de eierdooiers om de beurt door de saus. Voeg de stilton toe en roer tot deze gesmolten is. Schep er de bloemkoolpuree, mosterd en bieslook door. Breng op smaak met peper en zout.
    5. Klop de eiwitten in een grote, schone kom tot stijve pieken. Klop een derde hiervan door het kaasmengsel, zodat dit wat luchtiger wordt. Schep de rest van het eiwit er voorzichtig door met een metalen spatel.
    6. Schep het kaasmengsel in de geprepareerde souffléschaal. Strooi het resterende paneermeelmengsel erover. Zet de souffléschaal op de voorverwarmde bakplaat. Bak de soufflé 35 min., tot hij goudbruin en mooi gerezen is. Serveer direct.

    Eieren splitsen

    In deze video laten we je 4 methodes zien hoe je gemakkelijk eieren kunt splitsen.

    variatie

    • In plaats van stilton kunt u ook een andere kaas gebruiken, zoals gorgonzola of gruyère. Gebruik voor strikte vegetariërs een vegetarische kaas (kijk op de verpakking).

    INFO

    85 g groente & fruit * 336 kcal. * licht en luchtig

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren