Tunesische briks

    Tunesische briks

    6keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    Deze gekruide pasteitjes worden traditioneel gefrituurd, maar deze gezonde, minder vette variant wordt in de oven gebakken. Briks zijn ideaal voor een lunch of picknick. Serveer hierbij een tomatensalsa of yoghurt met munt en een knapperige salade van gemengde groenten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 g tonijn op water (blik), goed uitgelekt
    • 100 g kleingesneden diepvriesspinazie, ontdooid en goed uitgelekt
    • 5 bosuitjes, in dunne ringetjes
    • 3 eetl. peterselie, fijngesneden
    • 3 eetl. munt, fijngesneden
    • 2 middelgrote wortels, geschrapt en geraspt
    • 115 g gare wilde rijst (van 40 g ongekookte rijst)
    • 1 ei, losgeklopt
    • geraspte schil van 1 citroen
    • 12 vellen filodeeg (totaal ca. 150 g)
    • 3 eetl. olijfolie
    • 2 theel. sesamzaad

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Vermeng de tonijn, spinazie, bosuitjes, peterselie, munt, wortels, rijst, het ei en de citroenschil. Voeg flink veel versgemalen zwarte peper toe.
    2. Neem 2 vellen filodeeg (dek de rest af). Spreid het ene vel uit op uw werkvlak en bestrijk het met een beetje olijfolie. Leg het tweede vel erop. Snijd het dubbele vel overlangs doormidden, zodat u twee repen krijgt van ca. 30 x 9 cm.
    3. Schep een volle, bolle eetlepel tonijnmengsel op het dichtstbijzijnde uiteinde. Til een onderhoek op en klap deze schuin over de vulling. Vouw het filodeeg op deze manier om de vulling, zodat u een driehoekig pasteitje krijgt. Plak het andere uiteinde vast met een beetje olie. Maak op deze manier 12 pasteitjes met het deeg en het tonijnmengsel.
    4. Leg de pasteitjes op 2 bakplaten met antiaanbaklaag. Kwast ze licht in met nog wat olie en bestrooi ze met sesamzaad. Bak ze 15-18 min. tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer de briks warm of koud.

    variatie

    • Voor vegetarische briks laat u de tonijn achterwege en voegt u 100 g verkruimelde feta toe aan de vulling.

    INFO

    136 g groente & fruit * 369 kcal.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren