Uien-preisoep met gruyèrecroutons

    Uien-preisoep met gruyèrecroutons

    6keer bewaard
    1uur15min


    Maak dit als eerste!

    In deze rijke, verwarmende soep worden 2 leden van de uienfamilie, prei en ui, zachtjes gesmoord in een beetje boter en olijfolie tot ze licht karameliseren. Dunne schijfjes aardappel zorgen voor extra koolhydraten en binden de bouillon. De knapperige croutons met kaas en walnoten maken deze soep helemaal af. Serveer hem als lunch of avondmaaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 15 g boter
    • 1 eetl. olijfolie
    • 3 grote uien, in dunne halve ringen
    • 2 preien, gehalveerd en in dunne ringen
    • 1 teen knoflook, uitgeperst
    • 2 theel. verse tijmblaadjes
    • ½ theel. kristalsuiker
    • 1 eetl. sherryazijn
    • 3 kleine, kruimige aardappeltjes (ca. 300 g)
    • 1½ l runderbouillon (liefst zelfgemaakt, zie blz. 28)
    • 4 sprietjes bieslook, fijngesneden
    • Voor de gruyèrecroutons
    • 3 dikke sneetjes volkorenbrood
    • 1 teen knoflook, in de lengte gehalveerd
    • 2 theel. Franse mosterd
    • 75 g gruyèrekaas, grofgeraspt
    • 50 g walnoten, grofgehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Verhit de boter met de olijfolie in een grote pan. Ui, prei en 1 eetl. water toevoegen. Fruit ze 7-8 min. op matig vuur, onder af en toe omscheppen. Draai het vuur zeer laag en laat de groenten afgedekt 20-25 min. zachtjes smoren; roer af en toe om.
    2. Zet het vuur iets hoger, voeg de knoflook, tijm en suiker toe en schep de groenten nog 1 min. om. Giet de azijn erbij en bak de groenten al roerend nog 3-4 min., zodat ze karameliseren en goudbruin kleuren.
    3. Schil de aardappels, snijd ze overlangs doormidden en vervolgens in schijfjes. Voeg ze samen met de bouillon toe aan de groenten. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep afgedekt 15-20 min. zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn en stukkoken, zodat ze de soep binden. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verwarm de grill voor.
    4. Maak ondertussen de croutons. Snijd de korstjes van het brood en verdeel elk sneetje in 4 driehoekjes. Leg ze op een bakplaat en rooster ze aan beide kanten lichtbruin. Wrijf de croutons in met de snijvlakken van de doorgesneden teen knoflook. Bestrijk ze licht met mosterd. Verdeel de kaas en walnoten erover en druk ze licht aan.
    5. Rooster de croutons 2-3 min. onder de grill tot de kaas begint te smelten en de noten goudbruin kleuren.
    6. Strooi de bieslook over de soep. Serveer met de croutons erop.

    variatie

    • Voor een vegetarische versie kunt u de runderbouillon vervangen door groentebouillon en een ½ eetl. gistextract (bijvoorbeeld Marmite) toevoegen voor een krachtiger kleur en smaak. Kookt u voor strikte vegetariërs, dan is gruyère (voor de croutons) niet geschikt. Neem in dat geval emmentaler.

    kokstip

    • Sherryazijn rijpt op houten vaten, min of meer zoals gewone sherry, en krijgt daardoor een rijke en milde smaak. U kunt eventueel ook rodewijnazijn gebruiken.

    INFO

    200 g groente & fruit * 411 kcal.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren