Vijgengebakjes

    Vijgengebakjes

    2keer bewaard
    17min


    Maak dit als eerste!

    Met een beetje rozenwater en een handje pistachenoten maakt u van plakjes bladerdeeg een exotisch taartbodempje voor verse vijgen: supermakkelijk en snel, schitterend om te zien en bovenal bijzonder lekker.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 6 plakjes bladerdeeg
    • 2 eetl. rozenwater
    • 40 g pistachenoten, grofgehakt, plus wat extra ter garnering (indien gewenst)
    • 2 eetl. suiker
    • 6 rijpe, verse vijgen
    • 6 eetl. Griekse yoghurt
    • 3 eetl. vloeibare honing

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 12min  ›  Klaar in:17min 

    1. Laat de plakjes bladerdeeg 5-10 min. bij kamertemperatuur ontdooien. Verwarm de oven voor op 220°C/gasstand 8. Snijd uit de plakjes bladerdeeg 6 vierkantjes van ca. 8×8 cm. Leg deze op een bakplaat.
    2. Besprenkel de deegruitjes met het rozenwater en bestrooi ze met de gehakte pistachenoten en suiker. Bak ze 10-12 min. tot ze goudbruin en mooi gerezen zijn.
    3. Snijd intussen de steeltjes van de vijgen en elke vrucht in lengterichting in 6 partjes. Leg op elk bord een bladerdeegruitje en schik op elk ruitje 3 vijgenpartjes. Schep ernaast een lepel Griekse yoghurt en schik de overige 3 vijgenpartjes eromheen (en deels in de yoghurt). Sprenkel de honing over alle vijgenpartjes en strooi er indien gewenst nog wat pistachenoten over. Serveer de vijgengebakjes direct.

    Variaties

    • Vervang de verse vijgen door groene vijgen uit blik of verse aardbeien: beleg elk taartje met 3 halve aardbeien en schik er 3 halve aardbeien omheen. • Of beleg de bladerdeegruitjes met 4 of 5 verse frambozen. • Of snijd 4 verse perziken of nectarines in partjes; schik 3 partjes op elk taartje en 3 eromheen. Schep op deze partjes 1 theel. abrikozenjam. • Vervang de yoghurt door 1½ dl geklopte room • Gebruik poedersuiker in plaats van honing.

    Tompoezen met jam en room … ander idee

    Maak 12 bladerdeegruitjes (rol voor de 2 resterende ruitjes de afsnijdsels van de andere ruitjes samen uit en snijd hier vierkantjes uit). Laat het rozenwater achterwege en gebruik amandelschaafsel in plaats van pistachenoten. Leg de deegruitjes op een bakplaat, bestrooi ze met de suiker en noten en bak ze zoals in stap 2. Laat ze 5 min. afkoelen op een rooster. Leg 6 ruitjes op borden en besmeer elke met 1 eetl. jam van goede kwaliteit (bijvoorbeeld kersen-, pruimen- of abrikozenjam). Schep hierop 1 eetl. Griekse yoghurt, crème fraîche of dikke kwark en roer de jam hier losjes door, zodat een gemarmerd effect ontstaat. Dek af met de resterende deegruitjes en strooi er poedersuiker over.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren