Zoetzure eend
1 / 1 Foto van:  
Blader

Zoetzure eend

Knisperige, beetgare sugar snaps contrasteren met zachte noedels en plakjes gebraden eend, omgeschept in een snelle saus van honing, sojasaus en limoensap.

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 4 eendenborsten, ca. 190 g per stuk
  • 2 eetl. sojasaus
  • 2 eetl. vloeibare honing
  • 1 eetl. vers limoensap
  • 1 eetl. arachideolie
  • 200 g sugar snaps
  • 60 g panklare woknoedels
  • zoete chilisaus om erbij te serveren

Bereidingswijze

Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:40min 

  1. Prepareer de eendenborsten: Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht 180 °C). Kerf het vel van de eendenborsten kruislings in door het vetlaagje, maar zonder het vlees te beschadigen. Verhit een braadpan of koekenpan met zware bodem op matig vuur en leg de eendenborsten hierin, met het vel omlaag.
  2. Bak de eend bruin: Vermeng de sojasaus met de honing en het limoensap en bestrijk de eendenborsten hiermee aan de kant van het vlees. Bak ze 3-4 min. tot het vel mooi kleurt, keer ze en bak ze ca. 1 min. aan de andere kant. Schep de eendenborsten op een bord en schenk het teveel aan vet uit de pan. Gebruikt u een braadpan, veeg deze dan schoon met keukenpapier en leg de eendenborsten er weer in, met het vel omhoog. Leg ze anders op deze manier in een voorverwarmde ovenschaal.
  3. Braad de eend: Roer 2 eetl. koud water door het resterende sojamengsel en sprenkel dit over de eendenborsten. Zet de braadpan of ovenschaal in de oven en braad de eendenborsten 8-10 min., of tot ze gaar zijn en de saus enigszins dikker is geworden.
  4. Roerbak de sugar snaps: Verhit terwijl u de eend braadt een wok of grote koekenpan met de olie op matig tot hoog vuur en roerbak de sugar snaps hierin 3-4 min. tot ze beetgaar zijn. Zijn ze nog niet helemaal gaar, voeg dan 1-2 eetl. water toe en stoom ze afgedekt nog 1-2 min.
  5. Stel het gerecht samen: Schenk de saus van de eendenborsten in de wok met sugar snaps, voeg de noedels toe en schep ze 5 min. om. Snijd de eendenborsten in dunne plakjes, voeg ze toe aan de noedels en schep alles nog enkele tellen om op hoog vuur. Serveer het gerecht direct en geef er zoete chilisaus bij.

Variaties

• Vervang de sugar snaps door 200 g broccoliroosjes of 150 g peultjes en voeg 1 wortel (geschrapt, in julienne) toe. • U kunt de sugar snaps in dit recept ook heel goed vervangen door diepvriessojabonen (toko).

… handig idee

Het afgegoten vet van de eendenborsten kunt u bewaren en een andere keer gebruiken, bijvoorbeeld om aardappeltjes in te roosteren. In de koelkast blijft het vet een week goed.

Meer recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren
Wat vond je van het recept?
Plaats een foto vanaf je mobiel

Meer receptencollecties