Iers sodabrood

    Iers sodabrood

    16keer bewaard
    1uur5min


    1118 personen hebben dit gemaakt

    Een ouderwets sodabrood met alleen de traditionele basisingrediënten. De karnemelk geeft dit knapperige brood een heerlijke smaak. Het beste Ierse sodabrood dat je maar kunt vinden!

    Ingrediënten
    Porties: 20 

    • 500 gr bloem
    • 4 el basterdsuiker
    • 1 tl baksoda
    • 1 el bakpoeder
    • 1/2 tl zout
    • 120 gr zachte boter
    • 225 ml karnemelk
    • 1 ei
    • Voor de glazuur
    • 50 gr boter, gesmolten
    • 4 el karnemelk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (Gasovenstand 5). Vet een grote bakplaat lichtjes in.
    2. Meng in een grote kom de bloem, suiker, baksoda, bakpoeder, zout en boter door elkaar. Roer 250 ml karnemelk en een ei erdoor. Giet het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed het zachtjes. Vorm een bal van het deeg en leg het op de bakplaat.
    3. Meng in een klein kommetje de gesmolten boter met 4 el karnemelk en bestrijk het deeg hiermee. Snij met een scherp mes een X in de bovenkant van het brood.
    4. Bak het brood 45-50 minuten in de voorverwarmde oven. Het brood is gaar wanneer je een satéstokje in het midden steekt en deze er droog en schoon weer uitkomt. Tijdens het bakken kun je het brood af en toe opnieuw lichtjes insmeren met het botermengsel.

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    Hans_van_Buren_sr.
    0

    Goed recept. Ik heb het naar eigen smaak aangepast als volgt: 250 gr. volkorenmeel 250 gr. patentbloem 1 tl. baksoda 10 gr. bakpoeder 5 gr. zout 135 gr. roomboter 230 ml. karnemelk geen suiker geen ei - 23 apr 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren