Ekmek (Turks brood)

  (20)
  1 uur 40 minuten

  Ekmek is een licht en enigszins zuur platbrood dat heerlijk smaakt met kaas. Dit recept maakt gebruik van een zuurdeegstarter van 4 dagen. Ik raad aan een pizza steen te gebruiken om het brood op te bakken, maar als je die niet hebt dan werkt een gewone bakplaat ook prima. Het recept lijkt ingewikkeld maar het is een stuk eenvoudiger dan het eruit ziet.


  19 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 12 

  • 200 gr meel
  • 180 ml water
  • 5 tl gedroogde gist
  • 1 tl basterdsuiker
  • 500 lauwwarm water (45 graden Celsius)
  • 820 gr meel
  • 2 tl zout
  • 4 - 8 el polenta (maïsmeel), indien nodig

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur40min 

  1. Voor de starter: Doe 1/3 van de meel en 60 ml water in een kom of bak en roer goed. Dek af en laat het 1 nacht op kamertemperatuur staan. Voeg de volgende dag weer 1/3 van de meel en 60 ml water toe. Dek weer af en laat het nogmaals 1 nacht op kamertemperatuur staan. Voeg op de derde dag het resterende 1/3 deel van de meel en 60 ml water toe, dek af en laat weerom 1 nacht op kamertemperatuur staan.
  2. Voor het deeg: Los in een grote kom de gist en suiker op in het warme water. Laat het staan totdat het er romig uitziet, ongeveer 10 minuten.
  3. Verdeel de starter in kleine stukjes en voeg deze toe aan het gistmengsel. Voeg 550 gr meel en het zout toe en roer goed door. Voeg vervolgens onder voortdurend roeren steeds 70 gr meel toe, totdat het meel op is. Als het deeg mooi is, leg het dan op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed het in zo'n 8 minuten tot een glad en elastisch deeg. Strooi een beetje bloem over het deeg, dek het af met een droge doek en laat het rijzen totdat het in volume verdubbeld is.
  4. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en druk alle lucht eruit. Verdeel het in twee gelijke stukken en kneed beide stukken zo'n 2-3 minuten. Vorm van ieder stuk een ovaal brood. Bestrooi twee bakplaten met wat polenta en rol de broden uit tot een ovaal van ongeveer 40x30 cm. Bestuif de bovenkant van de broden met wat bloem. Dek af met een droge doek en laat ze op een warme plaats rijzen totdat ze in volume verdubbeld zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden Celsius/Gasovenstand 7.
  5. Bak de broden 30 - 40 minuten in een voorverwarmde oven. Spray er gedurende de eerste 15 minuten iedere 5 minuten wat water overheen. De broden zijn klaar wanneer de bodem hol klinkt als je er op klopt. Laat ze afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (20)

  User's IP: 23.20.7.34