Basis curry saus

    Basis curry saus

    43keer bewaard
    30min


    21 personen hebben dit gemaakt

    Beter dan afhaal - deze geurende, rijke en veelzijdige saus bevat kruiden zoals koriander, komijn en kurkuma, naast de vereiste knoflook en gember, dit alles gemengd met een tomatenpuree, pepers en yoghurt. Meng je favoriete soort vlees erdoor en serveer met basmatirijst en naan.

    Ingrediënten
    Porties: 32 

    • 2 eetlepels aardnotenolie
    • 1 eetlepel boter
    • 1 grote ui, gehakt
    • 1 eetlepel fijngehakte verse gemberwortel
    • 2 eetlepels gehakte of geperste knoflook
    • 1 theelepel kaneelpoeder
    • 1 theelepel gemalen zwarte peper
    • 2 eetlepels gemalen koriander
    • 2 eetlepels gemalen komijn
    • 1/4 theelepel gemalen kurkuma
    • 1 theelepel cayennepeper
    • 2 tomaten
    • 2 rode spaanse pepers, zonder pitjes
    • 2 tot 4 eetlepels verse koriander
    • 115g magere yoghurt (naturel), met een garde opgeklopt
    • 680ml water

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verhit olie in een kleine koekenpan of wok op middelhoog vuur. Fruit de ui hierin bruin, in 10 tot 15 minuten. (NB: dit is een belangrijke stap; als de ui niet goed gebakken is, zal de saus raar smaken)
    2. Voeg gember en knoflook toe en bak nog 2 minuten door. Pureer het ui, gember en knoflookmengsel in de keukenmachine tot een glad geheel. Spoel de keukenmachine niet af.
    3. Doe het uienmengsel in een grote sauspan. Roer de kaneel, zwarte peper, koriander, komijn, kurkuma en cayenne peper erdoorheen en laat koken op laag vuur tot het mengsel dik is en de consistentie heeft van een pasta.
    4. Pureer de tomaten, spaanse pepers en koriander fijn en glad in de keukenmachine/ Voeg dit aan het uimengsel toe en roer goed door op laag vuur, zodat het vocht van de tomaten en koriander verdampt. Voeg geleidelijk de yoghurt toe onder voortdurend roeren, zodat er geen klontjes ontstaan.
    5. Pureer het mengsel in de keukenmachine tot een zijdezachte gladde saus. Doe weer terug in de sauspan, voeg water roe en zet het vuur hoog; breng de saus aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat 3 tot 5 minuten koken. Verlaag dan het vuur en laat sudderen tot de gewenste dikte is bereikt.
    6. Deze saus kan geserveerd worden met vlees, groenten of een combinatie hiervan. Als je het met vlees serveert, voeg dit voorgekookte vlees dan toe aan de saus en laat 5 tot 10 minuten meesudderen voor het met rijst of naanbrood te serveren.
    7. Als je het met groenten wilt serveren, stoom de rauwe groenten dan 4 tot 5 minuten. Laat dan 5 tot 10 mnuten in de saus meesudderen alvorens op te dienen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    13

    Ik heb deze curry gemaakt, maar ik vond hem erg waterig en niet zo veel smaak hebben. Na het indikken bleef de smaak wat 'tam'. Heb ik iets fout gedaan? - 21 okt 2010

    ElinHaitsma
    4

    - 14 feb 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren