Gevulde lamsbout met vijgen-basilicumsaus

    Gevulde lamsbout met vijgen-basilicumsaus

    9keer bewaard
    1uur50min


    116 personen hebben dit gemaakt

    Deze lamsrollade wordt gevuld met pruimen en rozijnen vermengd met gezouten, geroosterde amandelen, crème de cassis en munt. Een heerlijke, eenvoudige manier om met Kerst of Pasen geroosterd lamsvlees te serveren. De droge marinade en de stukjes verse knoflook geven net dat beetje extra smaak. De vijgen-basilicumsaus maakt het vlees perfect af en is ontzettend rijk van smaak dankzij de verse basilicum.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 75 gr pruimen, grof gesneden
    • 25 gr krenten
    • 2 eetlepels crème de cassis
    • 1 1/2 eetlepel verse rozemarijn, fijngesneden
    • 1 1/2 eetlepel verse tijm, fijngesneden
    • 1/2 theelepel gemalen koriander
    • 1 1/4 theelepel zout
    • 1 tl versgemalen zwarte peper
    • 1 lamsbout (2 kg) zonder bot, opgerold en dichtgebonden
    • 75 gr amandel, gehakt, geroosterd en gezouten
    • 2 eetlepels verse munt, fijngesneden
    • 3 teentjes knoflook, in drieën gesneden
    • 2 el olijfolie
    • 125 ml balsamico
    • 5 eetlepels boter
    • 3 el honing
    • 50 gr Calimyrna vijgen, stam verwijderd en in dunne plakjes
    • 5 theelepels verse basilicum, fijngesneden
    • 6 blaadjes munt
    • 6 blaadjes basilicum

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (Gasoven stand 6).
    2. In een kommetje pruimen en krenten met crème de cassis vermengen en apart zetten. In een ander kommetje rozemarijn, tijm, koriander, zout en peper vermengen en apart zetten.
    3. De lamsrollade losmaken en uitrollen en op een platte ondergrond leggen. Overmatig vet wegsnijden en dikkere stukken opensnijden zodat het vlees egaal van dikte is en rechthoekig van vorm. 1/2 van de kruidenmix erover strooien. Amandelen en fijngesneden munt met het pruimenmengsel vermengen en gelijkmatig over het vlees verdelen. Oprollen vanaf een korte kant en met een tussenruimte van 2,5 cm met keukendraad dichtbinden. Bovenin het lamsvlees 9 sneetjes van ongL. 2 cm diep snijden en hierin een stukje knoflook leggen. Inwrijven met olijfolie en bestrooien met de resterende kruidenmix.
    4. De lamsrollade met de naad naar boven op een braadmandje in een braadslee zetten. In de voorverwarmde oven tot gewenste gaarheid roosteren. Voor medium-rare moet de thermometer in het midden 60°C aangeven. De rollade uit de oven halen, afdekken met aluminiumfolie en 15 minuten laten rusten terwijl u de saus maakt.
    5. Terwijl het lamsvlees rust de balsamico in een kleine sauspan op een hoog vuur aan de kook brengen. In 4-5 minuten tot de helft laten slinken, vervolgens boter, honing en schijfjes vijg erdoor roeren. Roeren tot de boter is gesmolten, dan de pan van het vuur halen, de fijngesneden basilicum erdoor roeren en apart zetten.
    6. Om te serveren: draad van de rollade verwijderen en het lamsvlees in 1 cm dikke plakken snijden. Op een warm bord leggen, vijgensaus erover scheppen en garneren met blaadjes munt en basilicum.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren