Dadelcakejes in romige saus

    Dadelcakejes in romige saus

    1keer bewaard
    1uur15min


    30 personen hebben dit gemaakt

    Dit rijke, verrukkelijke, weldadige dessert maakt een koude winteravond helemaal goed. Heerlijke 'kleffe' dadelmuffins met een roomsaus, naar wens geserveerd met een bolletje ijs. Origineel 'sticky date pudding' genaamd.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 125 gr bloem
    • 1 tl bakpoeder
    • 75 gr pure chocolade, geraspt
    • 200 gr pitloze dadels, fijngesneden
    • 300 ml water
    • 1 tl baksoda
    • 60 gr boter, op kamertemperatuur
    • 150 gr basterdsuiker
    • 2 eieren
    • 225 ml extra dikke room (vetgehalte 50%)
    • 225 gr bruine suiker
    • 225 gr boter
    • 2 el poedersuiker om mee te bestuiven
    • 6 scheppen vanilleroomijs (eventueel)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. Een bakvorm voor 12 muffins invetten. Bloem, bakpoeder en chocolade in een kommetje opkloppen en apart zetten.
    2. In een sauspan op hoog vuur dadels met water aan de kook brengen. Van het vuur halen en baksoda erdoor roeren. Het mengsel 5 minuten laten staan, vervolgens in een blender schrapen en voorzichtig tot een gladde saus pureren. Apart zetten.
    3. 60 gr boter met kristalsuiker licht en luchtig opkloppen. Eieren 1 voor 1 toevoegen en elke keer goed vermengen. Bloemmengsel en dadelpuree erdoor scheppen en goed vermengen. Het beslag in de ingevette muffinvormpjes scheppen.
    4. 25 minuten in de voorverwarmde oven bakken. Intussen in een sauspan op matig laag vuur room, basterdsuiker en 225 gr boter roeren tot de boter is gesmolten. Apart zetten.
    5. Als de cakejes 25 minuten hebben gebakken uit de oven halen en in de vormpjes 10 minuten laten afkoelen. Uit de bakvorm verwijderen en over een bakplaat verdelen. 2 eetlepels saus over elk cakeje scheppen, de bakplaat in de oven schuiven en nogmaals 5 minuten bakken.
    6. Om te serveren: een beetje saus op een dessertbordje scheppen en daar het cakeje op zetten. Licht met poedersuiker bestrooien en afmaken met een 1/2 schep roomijs. Procedure herhalen voor de resterende dadelcakejes.

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren