Luxe vanille-ijs

    Luxe vanille-ijs

    19keer bewaard
    25min


    78 personen hebben dit gemaakt

    Dit ijs is heerlijk vol van smaak, gemaakt van custard en op smaak gebracht met een vanillestokje. Dit is een basisrecept; puristen zullen er zeker van genieten zoals hij nu is, maar je kunt ook experimenteren door dingen toe te voegen en zo je eigen smaak te creëren.

    Ingrediënten
    Porties: 16 

    • 1 liter room (probeer room te vinden met een zo hoog mogelijk vetgehalte, bij voorkeur 40%)
    • 300 ml melk
    • 1 vanillestokje, door de lengte gesneden en uitgeschraapt
    • 250 gr basterdsuiker
    • 10 eierdooiers

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:25min 

    1. Doe de room en melk in een steelpannetje en verwarm dit op middelmatig vuur. Doe het vanillestokje en wat je eruit geschraapt hebt in het pannetje en voeg de helft van de basterdsuiker toe. Laat het aan de kook komen.
    2. Klop ondertussen de eierdooiers en de resterende basterduiker in een kommetje door elkaar. Als de room klaar is, giet dan 1/3 ervan bij het eiermengsel en klop goed door elkaar. Giet het eiermengsel bij het roommengsel en warm dit verder op totdat het dik genoeg is dat het aan de bolle kant van een lepel blijft plakken. Zorg ervoor dat het niet gaat koken.
    3. Zeef de custard en laat het afkoelen. Als het koud is, giet het dan in de bak van de ijsmachine en zet deze in de stand die in de handleiding geadviseerd wordt.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (3)

    van
    3

    Ik vind de verhouding room-melk in het recept niet helemaal kloppen, waardoor een te zwaar, te romig ijs ontstaat. Afgezien daarvan wel heel lekker. - 09 dec 2012

    1

    ik vind het heerlijk, wel een beetje veel suiker voor mijn smaak. wij hebben er was bevroren bosvruchten en bosvruchtensiroop in gedaan, ook heel lekker! we moesten het wel in 2 keer in de ijsmachine doen omdat het een zo grote hoeveelheid is. - 23 mrt 2014

    van
    0

    Ik heb er een lactosevrije versie van gemaakt. Omdat alleen ik lv eet, ben ik uit gegaan van 2 eidooiers en heb de rest van de hoeveelheden daarop aangepast (of eigenlijk meer het pakje minusl slagroom van 200 ml). De smaak is heerlijk en romig. Dus de room en de melk zijn lv, de rest gewoon volgens recept. - 28 mrt 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren