Matzeballensoep

  (20)
  3 uur 50 minuten

  Dit traditionele gerecht voor Pesach (joods Pasen) is een van mijn favoriete soepen. Ik eet hem het hele jaar door. Ik maak altijd twee keer zoveel matzeballen omdat iedereen ze altijd zo lekker vindt. Als je wilt kun je de matzeballetjes in licht gezouten water koken. Laat ze vervolgens een paar minuten afkoelen en doe ze dan in de soep. Sommige mensen zeggen dat de matzeballetjes de soep een beetje troebel maakt.


  24 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 8 

  • 1 hele kip
  • 2 uien, in grote stukken gesneden
  • 3 wortels, in reepjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in dikke repen gesneden
  • zout naar smaak
  • 2 el gribenes (stukjes gebakken ganzen- of kippenvel met uien en restjes van het uitgesmolten vet) of kaantjes
  • 2 losgeklopte eieren
  • 2 el schmaltz (gesmolten kip- of ganzenvet) of plantaardige olie
  • 50 gr matzes
  • 1 tl zout
  • 4 el kippenbouillon
  • handjevol gehakte verse dille

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 3uur20min  ›  Klaar in:3uur50min 

  1. Verwijder de nek van de kip tot aan de schouders en verwijder het vet en de huid rond de buikholte van de kip. Hou dit apart om schmaltz en gribenes van te maken. Snij de kip in 4 stukken. Leg de kip samen met de uien in een grote pan en schenk hier ongeveer 4 liter water bij. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 2 uur zachtjes koken.
  2. Voeg de wortels en bleekselderij toe en laat nog 1 uur langzaam koken. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Haal de kip eruit en leg apart. Je kunt de kip ergens anders voor gebruiken of je kunt hem in kleine stukjes snijden en door de soep doen. Als je hem door de soep wilt doen, laat hem dan afgedekt op kamertemperatuur komen voordat je hem in stukjes snijdt.
  4. Snij de apartgelegde huid en vet in stukjes van 2.5 centimeter en bak ze aan in een koekenpan met dikke bodem op middelmatig vuur. Af en toe omroeren. Zorg ervoor dat de pan niet te heet wordt om te voorkomen dat het vet gaat roken. Als de gribenes knapperig en bruin zijn, haal ze dan uit de pan en leg ze op een snijplankje. Giet de schmaltz (vet) in een bakje (geen plastic bakje!) en laat het lichtjes afkoelen. Als het voldoende is afgekoeld, snij de gribenes dan in kleine stukjes.
  5. Voor de matzeballen meng je de schmaltz (of plantaardige olie) met de eieren. Meng de stukjes matze en zout en voeg dit aan het eiermengsel toe. Voeg 4 el bouillon of water toe en meng alles goed door elkaar. Roer de gribenes erdoor, dek af en zet het 20 minuten in de koelkast.
  6. Breng de soep aan de koek en rol ondertussen het matzemengsel in balletjes van 2.5 centimeter groot. Zet het vuur lager en doe de balletjes in de soep. Voeg de dille toe, doe het deksel op de pan en kook voor 30-40 minuten. HAAL HET DEKSEL NIET VAN DE PAN TIJDENS HET KOKEN!

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (20)