Mensaf (Jordaanse lamsschotel)

  (8)
  1 uur 10 minuten

  Mensaf is een nationaal Jordaans gerecht. Het wordt voor speciale gelegenheden bereid en traditioneel met de hand gegeten. De wei die nodig is voor een 'echte' mensaf kan lastig te vinden zijn. Het wordt in harde vorm verkocht en vervolgens opgelost. In dit recept wordt 'jameed' gebruikt, een dikke schapenkaas. Maar zelfs zonder dat lijkt dit recept op het originele gerecht. U kunt kruiden, ui, knoflook en boter gebruiken om de saus van geitenmelk te kruiden.


  8 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 8 

  • 4 eetlepels olijfolie, apart te verwerken
  • 1 kg lamsschouder zonder bot, in stukken van 5 cm
  • 1,5 liter water
  • 400 gr ongekookte witte rijst
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 6 ronde pitabroodjes
  • 250 gr gezouten geitenmelk (jameed el-kasih)

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 55min  ›  Klaar in:1uur10min 

  1. In een snelkookpan op matig hoog vuur 1 eetlepel olijfolie verhitten en hierin het lamsvlees gelijkmatig bruin aanbraden. Het lamsvlees uit de pan halen, een kookrekje erin zetten en het vlees op het rekje leggen. 1/2 van het water in de pan schenken, de pan sluiten en de drukregulator op het ventiel draaien. Breng de snelkookpan op een hoog vuur tot maximale druk. Het vuur verlagen tot matig hoog en 40 minuten koken (de drukregulator moet zachtjes blijven bewegen, zo nodig het vuur hoger zetten).
  2. De pan van het vuur halen. Laat de druk van zichzelf zakken. Lamsvlees eruit halen, botrestjes verwijderen (en weggooien) en het vlees warmhouden. De bouillon uit de pan in een kom schenken en apart zetten.
  3. Intussen het resterende water met 1 eetlepel olijfolie en rijst in een sauspan op een matig hoog vuur aan de kook brengen. Doorroeren, het vuur laag zetten, de pan afdekken en laten sudderen tot al het vocht opgenomen is (ong. 20 minuten).
  4. 2 resterende eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur verhitten en hierin pijnboompitten al roerend in ong. 5 minuten diepbruin bakken.
  5. 500 ml van de bewaarde bouillon in een grote pan schenken, en geitenmelk en lamsvlees toevoegen. Op een middelhoge vlam laten sudderen zodat het lamsvlees wat van het vocht kan absorberen (ong. 30 minuten).
  6. Om te serveren het pitabrood over een grote schaal verdelen. Rijst over het pitabrood scheppen, het lamsvlees over de rijst verdelen en de het resterende melkmengsel erover schenken. Pijnboompitten erover strooien en serveren.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (8)

  User's IP: 23.20.7.34