Challe

    Challe

    23keer bewaard
    3uur40min


    549 personen hebben dit gemaakt

    Het traditionele eierbrood voor de Joodse sabbat. Net voor u het deeg in broodjes vormt kunt u rozijnen toevoegen en in ronde broodjes vlechten voor Rosh Hasanah.

    Ingrediënten
    Porties: 30 

    • 600 ml warm water (45°C)
    • 1 eetlepel droog gist
    • 7 eetlepels honing
    • 4 eetlepels plantaardige olie
    • 3 eieren
    • 1 eetlepel zout
    • 1 kg witte bloem
    • 1 eetlepel maanzaad (eventueel)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 3uur  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:3uur40min 

    1. Het gist boven een grote kom warm water verbrokkelen. Honing, olie, 2 eieren en zout erdoor kloppen. Het meel in kleine beetjes toevoegen, telkens goed kloppen. Als het deeg dikker wordt met de hand verder kneden. Kneden en meel toevoegen tot een glad, elastisch, niet-plakkend deeg is ontstaan. Afdekken met een vochtige doek en 1 1/2 uur laten rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
    2. Het deeg neerslaan en op een bebloemd oppervlak in tweeën delen. Elke helft ong. 5 minuten kneden, eventueel meel toevoegen als het plakkerig wordt. Elke helft in drieën delen en in kabels van ong. 4 cm diameter uitrollen. De uiteinden stevig samenknijpen en vanuit het midden vlechten.
    3. 2 bakplaten invetten en op elke plaat een broodvlecht leggen. Met een doek afdekken en ong. 1 uur laten rijzen.
    4. De oven voorverwarmen op 190°C/gasstand 5.
    5. Het resterende ei kloppen en elke broodvlecht royaal besmeren. Eventueel maanzaad erover strooien.
    6. Ong. 40 minuten in de voorverwarmde oven bakken. Het brood moet hol klinken als u tegen de onderkant klopt. Minstens 1 uur op een rooster laten afkoelen alvorens te snijden.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    1

    wij gaan het gebruiken voor een werkstuk het lijkt me lekker - 13 jun 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren