Krokante kaasstengels

    Krokante kaasstengels

    15keer bewaard
    30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Deze krokante kaasstengels smaken fantastisch als ze nog warm zijn. De volle smaak ontstaat door eierdooier en vers geraspte parmezaanse kaas. Voor het deeg wordt een combinatie van bloem en volkorenmeel gebruikt, zodat ze voedzaam zijn, maar niet té machtig.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 40 kaasstengels

    • 85 g volkorenmeel
    • 85 g bloem, plus wat extra om te bestuiven
    • ¼ tl zout
    • 45 g boter
    • 45 g parmezaanse kaas, vers geraspt
    • 1 groot ei
    • 2 el halfvolle melk
    • 1 tl paprikapoeder
    • 1 el sesamzaad

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Zeef bloem, meel en zout in een kom, voeg de zemelen die door de zeef worden opgevangen weer toe. Doe de boter erbij en meng totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Roer de kaas erdoor.
    2. Klop ei en melk los. Houd 1 el van dit mengsel achter en roer de rest door de droge ingrediënten, zodat een stevig deeg ontstaat. Kneed dit op een licht met bloem bestoven werkblad in een paar seconden tot een soepel deeg.
    3. Strooi paprikapoeder over het werkvlak en rol het deeg uit tot een vierkant van 20 cm. Snijd de randen bij. Bestrijk het deeg met het achtergehouden eimengsel en strooi het sesamzaad erover. Snijd het deeg doormidden en vervolgens in reepjes van 10 cm lang en 1 cm breed.
    4. Draai de reepjes in een spiraalvorm en leg ze op een bakplaat dat met bakpapier is bekleed. Druk de uiteinden van het deeg iets aan, zodat de vorm niet kan veranderen.
    5. Bak ze in circa 15 minuten goudbruin en krokant. Laat de stengels een paar minuten afkoelen op de bakplaat en serveer ze warm, of laat ze op een rooster volledig afkoelen. De stengels zijn 5 dagen houdbaar in een luchtdichte doos.

    Variaties en tips

    • Vervang de parmezaan door belegen cheddar. * • Maak voor kaaskoekjes met walnoot 30 g blauwschimmelkaas, zoals gorgonzola of Danish blue, fijn met 55 g zachte boter. Zeef hier 45 g volkorenmeel over, 30 g zelfrijzend bakmeel en 30 g gemalen rijst, voeg de zemelen weer toe. Voeg 30 g fijngehakte, geroosterde walnoot toe. Meng dit en kneed er een deeg van. Maak er een rol van 12 cm lengte van. Leg deze in plasticfolie verpakt een halfuur in de koelkast. Snijd er dunne plakjes van, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gedurende 15 minuten in een op 190 °C voorverwarmde oven. Laat ze op een rooster afkoelen. Totaal ongeveer 16 koekjes.

    Pluspunten

    • Sesamzaad is een goede bron van calcium en levert ook ijzer en zink. * • Volkorenmeel bevat veel goeds: voedingsvezels, B-vitaminen en vitamine E, en ook ijzer, selenium en magnesium.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren