Kedgeree met gerookte schelvis II

    Kedgeree met gerookte schelvis II

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur40min


    Maak dit als eerste!

    Kedgeree is een traditioneel Anglo-Indiaas gerecht van rijst en gerookte vis. Het smaakt erg goed als lunch of lichte avondmaaltijd. Het smaakt ook koud lekker. Serveer de kedgeree met volkorenbrood of warm naanbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 275 g gerookte schelvisfilet, zonder vel
    • 1 laurierblaadje
    • 1 takje verse tijm
    • 2 tl olijfolie, extra vergine
    • 300 g basmatirijst
    • 1 ui, fijngesneden
    • ¼ tl garam masala
    • ¼ tl gemalen koriander
    • ½ tl kerriepoeder
    • 225 g verse doperwten of diepvrieserwten
    • 4 tomaten, gehalveerd
    • 3 el fijngehakte peterselie
    • 2 lente-uitjes, fijngesneden
    • peper en zout
    • 2 hardgekookte eieren, in vieren gesneden
    • takjes peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 40min  ›  Extra tijd: 50min  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Doe de schelvis in een steelpan. Snijd de vis indien nodig in stukken. Bedek met kokend water en voeg het laurierblaadje en de tijm toe. Laat de vis afgedekt op een laag vuur koken gedurende 8-10 minuten, of tot hij uit elkaar valt (het water mag maar net koken). Haal de vis met een schuimspaan uit het water en zet opzij. Bewaar de kookvloeistof.
    2. Verhit de olie in een grote steelpan op een middelhoog vuur. Voeg de rijst toe en roer tot alles goed is bedekt. Laat 2 minuten koken terwijl u vaak roert. Voeg de ui, de garam masala, de koriander en het kerriepoeder toe en laat nog 2-3 minuten al roerend koken tot de ui zacht wordt. Voeg 600 ml van de bewaarde kookvloeistof toe, samen met het laurierblaadje en de tijm. Temper het vuur tot middelhoog, dek de pan af en laat 12 minuten sudderen. Voeg de erwten toe, dek opnieuw af en laat 10-12 minuten koken, of tot de rijst gaar is.
    3. Verwarm ondertussen de grill voor. Leg de tomaten met de gesneden kant naar boven op een bakplaat en laat ze 2-3 minuten grillen of tot ze lichtgekleurd zijn en goed warm.
    4. Breek de vis in stukken en voeg ze toe aan de rijst, samen met de peterselie en de lente-uitjes. Breng op smaak met peper en zout en schep alles op een voorverwarmde schaal. Voeg de partjes ei toe, garneer met takjes peterselie en serveer met de gegrilde tomaten.

    Variaties en tips

    • Voor een fruitigere smaak voegt u 50 g rozijnen met de vis toe aan de rijst. * • Gebruik ongepelde basmatirijst in plaats van witte rijst en laat hem circa 20 minuten koken voor u de erwten toevoegt. * • Voeg 100 g gebakken schijfjes champignons toe met de in stukken verdeelde vis. * • Maak kedgeree met vis en zeevruchten. Gebruik 150 g gerookte schelvis en voeg 175 g gekookte mosselen of oesters toe. Als u verse mosselen gebruikt, circa 450 g in de schelpen, voeg dan hun kookvloeistof toe aan de vloeistof waarin u de rijst zult koken. U kunt ook mosselen of oesters uit blik, 150 g gerookte schelvis en 150 g gepocheerde of gestoomde verse schelvis- of kabeljauwfilet, zonder vel, gebruiken. * • Voor een kruidig zalm-rijstgerecht vervangt u de schelvis door blokjes of stukken gerookte zalm (u hoeft die niet eerst te koken) of gepocheerde zalm. Laat de kruiden weg en kook de rijst in visbouillon of water. Haal het vel van de tomaten en snijd ze fijn in plaats van ze te grillen. Voeg ze toe aan de gekookte rijst met de zalm en de peterselie, plus 1 eetlepel fijngehakte verse dille of dragon en 1 eetlepel fijngesneden vers bieslook. Vervang de hardgekookte eieren door 1 geschilde avocado, in blokjes gesneden. Dit gerecht smaakt heerlijk in de zomer als u het koel serveert. * • Laat de gegrilde tomaten weg en serveer de kedgeree met een salade van blokjes komkommer en gehalveerde kerstomaten.

    Pluspunten

    • Erwten zijn net als andere peulvruchten, zoals linzen, taugé en kikkererwten, een goede bron van eiwitten. Erwten zijn bovendien rijk aan voedingsvezels, waaronder oplosbare voedingsvezels die het bloedsuikerniveau en het cholesterolgehalte in ons lichaam helpen regelen. * • Eieren bevatten goede eiwitten, zink, vitamine A, D en E en B-vitaminen. Hoewel eieren cholesterol bevatten, worden de gezondheidsrisico's die het eten van eieren met zich mee zou brengen, vaak overdreven. Cholesterol uit voeding heeft weinig effect op het cholesterolgehalte in het bloed. De opname van verzadigde vetten is daarvoor veel schadelijker.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, niacine * ✓✓ A, C, ijzer, selenium * ✓ E, calcium, foliumzuur, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren