Pitabroodje met falafel

    Pitabroodje met falafel

    32keer bewaard
    35min


    6 personen hebben dit gemaakt

    De falafel, het traditionele kikkererwtenkoekje uit het Midden-Oosten, wordt gewoonlijk gefrituurd. Deze heerlijk gekruide, moderne versie wordt echter in de oven gebakken. Het gerecht is daardoor minder vet, maar smaakt even voortreffelijk. De falafel wordt geserveerd in pitabrood, met sla en een frisse yoghurtdressing.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 1 tl olijfolie, extra vergine
    • ½ tl gemalen komijn (djinten)
    • flinke snuf cayennepeper
    • flinke snuf kurkuma
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 1 el citroensap
    • 1 middelgrote wortel, fijngeraspt
    • 1 el fijngehakte verse koriander
    • 4 grote, ovale pitabroodjes à circa 75 g
    • ½ krop Romeinse bindsla, in reepjes gesneden
    • 2 romatomaten, in dunne plakjes gesneden
    • 8 el magere yoghurt
    • 2 el fijngehakte verse munt
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de kikkererwten met de olie in een kom en maak er met een aardappelstamper een smeuïge massa van. Roer er komijn, cayennepeper, kurkuma, knoflook, citroensap, wortel, koriander en zout en peper naar smaak door. Of meng alle ingrediënten, behalve de wortel en koriander, in een keukenmachine; doe het mengsel daarna in een kom en roer wortel en koriander erdoor.
    2. Maak van het mengsel 16 platte, ronde koekjes van ongeveer 3 cm diameter en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 15-20 minuten totdat ze krokant en lichtbruin zijn, draai ze halverwege om.
    3. Leg ongeveer 3 minuten voor het einde van de baktijd de pitabroodjes in de oven. Snijd de broodjes in de breedte door en maak er voorzichtig een opening in.
    4. Vul het pitabrood voor de helft met de sla en plakjes tomaat en verdeel er dan de falafel over. Meng yoghurt en munt, breng op smaak met peper en zout en sprenkel deze dressing over de falafel. Serveer de pitabroodjes warm.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, E * ✓✓ zink * ✓ B1, B2, B6, C, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, koper

    Variaties en tips

    • Ook koud is falafel heerlijk, met de yoghurtsaus, salade en warm pitabrood. * • Maak koekjes van gemengde bonen, met een maïssaus erbij. Gebruik 2 blikken bonen à circa 400 g, bijvoorbeeld kidneybonen en kievitsbonen, uitgelekt en afgespoeld. Maak ze in een kom fijn met een aardappelstamper of een vork. Bak 1 kleine gesnipperde ui en 1 uitgeperst teentje knoflook zacht in 2 tl extra vergine olijfolie. Voeg dit toe aan de bonen, samen met 30 g vers broodkruim, 1 el tomatenpuree, een snufje kaneel en zout en peper naar smaak. Roer goed en maak er 4 koekjes van. Bestrijk ze met 1 el extra vergine olijfolie en bak ze zoals hiervoor omschreven. Maak ondertussen de saus door 1 blik maïs en paprika van ongeveer 200 g, uitgelekt, te mengen met 1 kleine gesnipperde rode ui, ½ fijngehakte verse rode Spaanse peper zonder de zaadjes, 1 el zonnebloemolie, 2 tl honing, 1 el limoensap en 2 el fijngehakte verse koriander. Serveer de bonenkoekjes in witte bolletjes, samen met de maïssaus.

    Pluspunten

    • Kikkererwten zijn een rijke bron van eiwit. Ze bevatten ook redelijk veel ijzer, wat goed is tegen bloedarmoede, een in West-Europa vrij veel voorkomende aandoening.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    3

    super lekker - 02 aug 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren