‘Brood’ van kip en gele paprika

    ‘Brood’ van kip en gele paprika

    5keer bewaard
    1uur40min


    Maak dit als eerste!

    Dit kleurrijke kip-paprikabrood, verpakt in dunne plakjes courgette in plaats van in vette spek, smaakt heerlijk met de verse tomatensaus erbij. Serveer het brood warm met een smeuïge aardappel-preipuree of koud met een knapperige rauwkostsalade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 3 grote courgettes, in de lengte in dunne plakjes gesneden
    • 2 gele paprika's, zonder de zaden en in blokjes gesneden
    • 2 bosjes lente-ui, fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 1 tl mosterdpoeder
    • 500 g kipgehakt
    • peper en zout
    • Tomaten-basilicumsaus
    • 1 ui, gesnipperd
    • 450 g romatomaten, grofgehakt
    • 1 bosje vers basilicum, circa 20 g, zonder steeltjes, de grote blaadjes in stukjes gescheurd
    • snufje fijne kristalsuiker
    • wat druppels tabasco

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Verwarm een grillpan en bestrijk deze met 1 el van de olie. Gril de courgetteplakjes, in porties, tot ze zacht zijn en draai ze om, zodat beide kanten een roosterpatroon krijgen. Voeg indien nodig nog wat olie toe. Als alternatief kunt u de courgetteplakjes met 1 el olie bestrijken en ze 10 minuten onder de grill leggen; draai ze halverwege de grilltijd een keer om.
    2. Verhit ondertussen de resterende 1 el olie in een koekenpan en bak de paprika hierin, onder geregeld roeren, in circa 5-6 minuten zacht en goudbruin. Voeg lente-ui en knoflook toe en verwarm nog 2-3 minuten. Strooi het mosterdpoeder erover en roer goed. Laat het mengsel in een kom iets afkoelen.
    3. Doe het kipgehakt met wat peper en zout in de kom en meng alles goed door met uw handen.
    4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een broodvorm of grote cakevorm met de courgetteplakjes; leg ze daarbij kruiselings en iets over elkaar. Schik ze zodanig dat de uiteinden over de vorm hangen. Schep het kipmengsel in de vorm, druk het mengsel ook in de hoeken, en strijk het glad. Vouw de uiteinden van de courgette over de bovenkant van de vulling.
    5. Zet de vorm in een met water gevulde braadslee (au bain marie). Bak het brood in circa 1 uur gaar; het vocht moet helder zijn als u met een mes midden in het brood steekt.
    6. Doe ongeveer halverwege de braadtijd alle ingrediënten voor de saus in een pan. Houd wat takjes basilicum achter voor de garnering. Breng dit langzaam aan de kook en laat 15-20 minuten sudderen, totdat het overtollige tomatenvocht is verdampt. Zeef de saus in een schone pan en voeg peper en zout naar smaak toe. Warm de saus weer op.
    7. Giet het vocht uit de broodvorm en snijd het brood in plakjes. Serveer het kip-paprikabrood warm met de tomatensaus en gegarneerd met het achtergehouden basilicum.

    Variaties en tips

    • Gebruik 1 el dijonmosterd in plaats van mosterdpoeder * • Vervang de verse tomaten in de saus door 2 blikken tomatenblokjes à 400 g. * • Bekleed de vorm voor een kip-spinaziebrood met spinazie in plaats van courgette. Blancheer 200 g grote spinaziebladeren in kokend water tot ze beginnen te slinken, laat ze uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Bestrijk de vorm licht met olie. Verdeel de spinazie over zijkanten en bodem en houd wat achter om de vorm te bedekken. Voeg aan het kip-paprikamengsel nog eens 200 g gekookte, uitgelekte en fijngehakte spinazie toe.

    Pluspunten

    • Tomaten bevatten lycopeen, een carotenoïde die werkzaam is als antioxidant. Recent onderzoek wijst uit dat lycopeen kan helpen beschermen tegen blaas- en alvleesklierkanker. * • Gele paprika's en courgettes bevatten vitamine C en bètacaroteen, dat door het lichaam in vitamine A wordt omgezet. Courgette bevat ook foliumzuur.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, B12, C, foliumzuur * ✓✓ A, B1, E, niacine, ijzer, kalium, koper, zink * ✓ B2, calcium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren