Aardappelbrood

    Aardappelbrood

    5keer bewaard
    2uur30min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Wanneer het op de traditionele manier wordt bereid, met gestampte aardappelen, is dit brood zacht, luchtig en heerlijk smeuïg. U kunt het in dunne sneetjes snijden en gebruiken als basis voor verfijnde sandwiches of roosteren en besmeren met een beetje honing. Dankzij de aardappelen is dit brood ook beter houdbaar.

    Ingrediënten
    Porties: 2 

    • 400 g bloemige aardappelen, geschrobd en in grote stukken gesneden
    • 700 g witte bloem
    • 1 tl zout
    • 1 zakje instantgist, circa 7 g
    • 1 el melassestroop

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur45min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Doe de aardappelen in een pan met kokend water en laat 15 minuten koken of tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken, maar bewaar het kookvocht. Verwijder de schil van de aardappelen als ze een beetje zijn afgekoeld. Stamp of prak ze fijn en laat ze afkoelen.
    2. Zeef 600 g van de bloem samen met het zout boven een grote kom. Voeg de fijngemaakte aardappelen toe en wrijf ze met uw vingertoppen door de bloem tot alles goed is gemengd. Voeg de gist toe aan het mengsel en roer goed.
    3. Neem 300 ml van de kookvloeistof van de aardappelen en warm het iets op, tot het lauw is. Voeg de melassestroop eraan toe en roer tot die is opgelost. Giet dit mengsel bij het bloemmengsel en meng goed. Dit kunt u het beste met uw handen doen. Voeg dan langzaam zoveel van de resterende bloem toe als nodig is om een zacht, maar niet kleverig deeg te krijgen.
    4. Leg het deeg op een bebloemd werkblad en kneed 5-10 minuten, tot het smeuïg en elastisch is. Leg het deeg dan in een grote, ingevette kom en dek af met een iets vochtige theedoek. Laat circa 40 minuten op een warme plek rijzen, of tot het volume met de helft is toegenomen.
    5. Leg het deeg opnieuw op een bebloemd werkblad en klop het plat. Kneed het gedurende circa 3 minuten. Verdeel het deeg in tweeën en vorm elke portie tot een brood. Leg de 2 broden in 2 goed ingevette broodvormen van 0,5 l inhoud. Dek ze opnieuw af met de theedoek en laat ze nog 20 minuten rijzen op een warme plek.
    6. Verwarm de oven tegen het einde van het rijzen voor op 180 °C. Verwijder de theedoek en bak de broden 40-45 minuten, of tot ze goed zijn gerezen, bruin zijn en hol klinken wanneer u ze uit de vormen haalt en op de onderkant klopt. Leg ze op een rooster om af te koelen. U kunt dit brood tot een week bewaren.

    Pluspunten

    • Door de aardappelen in de schil te koken worden er meer voedingsstoffen bewaard. * • Door het kookvocht van de aardappelen te gebruiken in het deeg, versterkt u niet alleen de aardappelsmaak, maar voegt u ook extra vitaminen (B) en mineralen toe die tijdens het koken uit de aardappelen komen.

    Variaties en tips

    • Voor aardappelbrood met uien en rozemarijn kneedt u aan het einde van stap 3 1 tl fijngehakte, verse rozemarijn door het deeg. Snijd 1 rode ui in ringen van 1 cm dik. Besmeer deze met olijfolie, extra vergine, en bak ze in een voorverwarmde, geribbelde, gietijzeren pan of onder een heel hete grill tot ze zacht zijn en aan beide kanten bruin. Draai ze eenmaal om. Hak ze grof en laat ze een beetje afkoelen. Kneed ze door het deeg voor u het in porties verdeelt en in de vormen legt. * • Voor een hartig aardappelbrood vervangt u de helft van de witte bloem door volkorenbloem. * • Voor een Oost-Europees aardappelbrood vervangt u 200 g van de witte bloem door roggebloem en voegt u 1 tl gekneusd karwijzaad toe, samen met de gist.

    Bevat per sneetje

    ✓✓ selenium * ✓ B1, B6, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    3

    Superlekker brood! Ik heb i.p.v. melassestroop iets minder dan een eetlepel bruine basterdsuiker gebruikt en het brood moest in totaal een uur in de oven voordat het helemaal gaar was. Het eindresultaat is geweldig! Heerlijk zacht brood. - 20 jun 2010

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren

    Meer collecties