Aardappel-courgettetortilla

    Aardappel-courgettetortilla

    96keer bewaard
    30min


    62 personen hebben dit gemaakt

    De tortilla, de bekendste tapa van Spanje, wordt gemaakt van heel simpele ingrediënten; eieren, uien en aardappelen die als een omelet worden gebakken, in punten gesneden en warm of koud geserveerd. Er kunnen allerlei extra's worden toegevoegd, zoals courgette en bacon, of asperges, erwten en champignons.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 600 g glazige aardappelen, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 rode ui, gesnipperd
    • 1 courgette, circa 150 g, in blokjes gesneden
    • 50 g bacon, fijngehakt
    • 6 eieren
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Doe de blokjes aardappel in een pan kokend water. Breng opnieuw aan de kook, temper het vuur iets en laat de blokjes 3 minuten koken. Goed afgieten.
    2. Verhit de olie in een koekenpan van 25 cm diameter met dikke bodem en antiaanbaklaag. Voeg aardappel, ui, courgette en bacon toe en bak dit op een matig vuur ongeveer 10 minuten, onder af en toe roeren, totdat de aardappelen zacht zijn en lichtbruin.
    3. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Klop de eieren in een kom los met 1 el koud water. Voeg peterselie en peper naar smaak toe. Schenk het eimengsel over de groenten in de pan en bak dit ongeveer 3-4 minuten, totdat het eimengsel op de bodem is gestold. Draai de pan rond, zodat het eimengsel goed wordt verdeeld.
    4. Zet de pan als het eimengsel bijna is gestold 2 minuten onder de grill. Laat de tortilla op een bord of schaal glijden en laat hem 2-3 minuten afkoelen. Snijd er punten of andere vormen van en serveer hem warm, of laat hem voor het snijden en serveren volledig afkoelen.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12 * ✓ A, B1, B2, B6, C, E, foliumzuur, niacine, kalium, koper, selenium, zink

    Variaties en tips

    • Vervang de courgette door fijngehakte asperges of voeg fijngehakte tomaten of gekookte erwten toe vlak voordat het eimengsel wordt toegevoegd. Verse dragon, bieslook of basilicum kan de peterselie vervangen. * • Voeg voor een pittige tortilla ½ tl geplette gedroogde chilipeper aan het eimengsel toe. * • Maak een tortilla van aardappel, champignons en parmezaanse kaas. Vervang ui, courgette en bacon door 200 g dungesneden champignons en 1 in ringen gesneden prei van ongeveer 200 g. Kook in stap 2 de aardappelen en de prei 6 minuten, voeg dan de champignons toe en kook alles nog circa 4 minuten, totdat al het vocht van de champignons is verdampt. Voeg 50 g geraspte verse parmezaan toe aan het eimengsel voordat dit in de pan gaat. * • Serveer de tortilla als lichte lunch voor 4 personen, met tomatensalsa, sla en brood.

    Pluspunten

    • Eieren zijn een goedkope bron van eiwit. Ze bevatten weliswaar cholesterol, maar het gezondheidsrisico daarvan is beperkt. Cholesterol in voeding leidt normaalgesproken niet tot een verhoogd cholesterolgehalte. * • Courgettes zijn een goede bron van vitamine B6 en niacine. De schil bevat de hoogste concentratie van deze vitaminen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    0

    lekker hoor - 10 dec 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren