Aardappelfrittata met maïs en paprika

    Aardappelfrittata met maïs en paprika

    66keer bewaard
    30min


    15 personen hebben dit gemaakt

    In Spanje worden omeletten tortilla's genoemd, in Italië frittata. Serveer ze warm of koud met een salade als brunch, lunch of avondmaaltijd of neem ze mee in de picknickmand. Deze heerlijke versie is een dag houdbaar in de koelkast, maar haal hem 30 minuten voor het serveren eruit, want hij smaakt het beste op kamertemperatuur.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 675 g aardappelen, geschild, overlangs in vieren en in dunne plakjes gesneden
    • 1 rode, gele of oranje paprika, zonder zaden en fijngesneden
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, gehalveerd en in dunne ringetjes
    • 250 g maïs uit de diepvries, ontdooid
    • 6 eieren
    • 4 el fijngesneden peterselie
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Doe de aardappelen in een pan, giet er kokend water bij en breng ze aan de kook. Temper het vuur, voeg de paprika toe en laat 3 minuten zachtjes koken, of tot de aardappelen halfgaar zijn. Laat goed uitlekken, dek af en houd warm.
    2. Verhit een diepe koekenpan van 25 cm doorsnee met antiaanbaklaag op een hoog vuur. Doe de olie in de pan en zorg dat de hele bodem bedekt is. Temper het vuur als de olie heet is, voeg de ui toe en stoof hem 3 minuten, of tot hij zacht is.
    3. Voeg de aardappelen en de paprika toe, samen met de maïs, en bak 8 minuten, of tot de aardappelen zacht zijn. Roer regelmatig. Haal de pan van het vuur.
    4. Klop de eieren en de peterselie in een grote kom en breng op smaak. Voeg de groenten met een schuimspaan toe aan de eieren en roer alles goed door elkaar. (Als er groenten aan de pan plakken, maakt u hem eerst schoon voor u hem opnieuw verhit met 1 eetlepel olie erin. Bij een pan met antiaanbaklaag zou dit niet nodig moeten zijn.)
    5. Zet de koekenpan op een middelhoog vuur met de olie van het bakken van de groenten er nog in. Als de pan heet is, voegt u het eimengsel toe en verspreidt u de groenten over de hele pan. Bak de omelet 3-4 minuten of tot de randen stevig zijn en de bovenkant bijna. Kantel de pan regelmatig.
    6. Verwarm ondertussen de grill voor. Leg de omelet nog circa 2 minuten onder de grill, of tot de eieren stevig zijn. Prik met een mes boven in de omelet om te zien of hij helemaal gaar is.
    7. Haal de pan onder de grill weg en laat de omelet nog 2 minuten staan. Leg dan op een serveerschotel, snijd hem in punten en serveer hem warm of op kamertemperatuur.

    Variaties en tips

    • Serveer de frittata zoals in de Spaanse tapasbars op kamertemperatuur en in kleine stukken gesneden. Het is dan een goed alternatief voor zoute of vette gefrituurde snacks. * • Voor venkel-courgettefrittata vervangt u de paprika, de ui en de maïs door 1 venkelknol, in dunne schijfjes gesneden, 85 g champignons, in dunne schijfjes gesneden, en 1 courgette, overlangs doorgesneden en in dunne schijfjes gesneden. Bak ze 3 minuten in de hete olie voor u de halfgare aardappelen toevoegt. * • Voor een eenvoudige aardappel-paprikafrittata gebruikt u 3 paprika's (van welke kleur dan ook) en 2 uien en laat u de maïs weg.

    Pluspunten

    • Maïs is een goede bron van voedingsvezels, belangrijk voor een goede werking van het verteringsstelsel. Maïs bevat ook vitamine A, C en foliumzuur. Bepaalde vitaminen die bij het inblikken van maïs verloren gaan, blijven in diepvriesmaïs wél behouden. * • Aardappelen en paprika's leveren vitamine C. Daarnaast bevatten aardappelen zetmeelrijke koolhydraten, die bij een gezonde voeding de helft van de dagelijks opgenomen calorieën zouden moeten leveren.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ B1, B6, B12, E, ijzer * ✓ A, B2, niacine, kalium, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    2

    wegens gebrek aan een goede pan heb ik het laatste deel in de oven gedaan, waardoor een aardappeltaart ontstond. Dus na alles gemengd te hebben in een springvorm in de oven op 200 gr laten garen (i.p.v. in pan) en op het laatst nog even onder de gril. Heerlijk! - 05 dec 2011

    0

    Zeer lekker! - 20 sep 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren