Aardappelkoekjes met gebakken vleestomaten

    Aardappelkoekjes met gebakken vleestomaten

    8keer bewaard
    1uur


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Aardappelkoekjes met prei, kaas en verse kruiden zijn in combinatie met grote gebakken tomaten en een eenvoudige salade een voedzame vegetarische maaltijd. Gebruik een kruimig aardappelras, zoals eigenheimers of doré's, en een harde kaassoort met een volle smaak, zoals belegen goudse.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 900 g kruimige aardappelen, schoongeboend
    • 1 grote prei, circa 225 g, in ringen gesneden
    • 2 el halfvolle melk
    • 2 tl grove mosterd
    • 85 g belegen goudse, geraspt
    • 5 el fijngehakte peterselie
    • 1 el fijngehakte verse tijm
    • bloem, om te bestrooien
    • 1 ei, losgeklopt
    • 85 g volkorenbroodkruim
    • 4 grote vleestomaten, gehalveerd
    • 2 el olijfolie (met knoflooksmaak)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Snijd grote aardappelen in tweeën of in vieren. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de aardappelen toe. Breng weer aan de kook en kook ze in circa 15 minuten zacht. Voeg gedurende de laatste 5 minuten van de kooktijd de prei toe.
    2. Laat aardappelen en prei goed uitlekken en verdeel ze dan over een rooster om af te koelen. Verwarm de oven voor op 220 °C.
    3. Ontdoe de aardappelen van hun schil als ze zijn afgekoeld en doe ze met de prei in een kom. Prak de aardappelen met een vork. Roer melk, mosterd, kaas, peterselie en tijm er goed door.
    4. Verdeel het mengsel in 8 porties. Maak er balletjes van en druk ze op een met bloem bestoven ondergrond uit tot een plat koekje van ongeveer 9 cm diameter en 3 cm dikte.
    5. Leg de koekjes op een schoon bord of rooster. Bestrijk ze met losgeklopt ei en verdeel de helft van het broodkruim erover. Draai de koekjes om en bedek de andere kant met ei en broodkruim. Leg de koekjes op een licht ingevette bakplaat en bak ze 15 minuten.
    6. Leg ondertussen de vleestomaten met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Bestrijk ze met olijfolie en strooi er het eventueel overgebleven broodkruim over.
    7. Draai de koekjes voorzichtig om met een spatel. Zet de tomaten in de oven bij de aardappelkoekjes en bak circa 10 minuten totdat de koekjes goudbruin zijn. Serveer warm.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, E * ✓✓ foliumzuur, niacine, calcium, kalium, koper, zink * ✓ B2, B12, ijzer, selenium

    Pluspunten

    • Aardappelen zijn een waardevolle bron van zetmeelrijke koolhydraten. Ze kunnen ook een redelijke bron van vitamine C zijn, niet zozeer omdat aardappelen er grote hoeveelheden van bevatten, maar door de hoeveelheid die ervan wordt gegeten. Door de aardappelen in de schil te koken blijven de vitaminen beter bewaard. * • Aardappelkoekjes worden vaak in olie of boter gebakken. Hier worden ze in de oven gebakken; de smaak blijft gelijk, maar ze zijn minder vet.

    Een variatie

    • Maak koekjes in röstistijl met spinazie. Kook 700 g aardappelen in de schil gedurende 8 minuten. Laat ze uitlekken en afkoelen. Fruit ondertussen 1 gesnipperde ui 2 minuten in 1 el zonnebloemolie. Voeg 1 el fijngehakte verse gemberwortel toe, 1 el komijnzaad en 1 el milde currypasta en bak dit onder voortdurend roeren 1 minuut mee. Voeg 225 g jonge spinazie toe en 3 el water en laat de spinazie in ongeveer 3 minuten slinken. Doe alles over in een grote schaal. Pel de aardappelen en rasp ze boven de schaal. Voeg 3 el fijngehakte verse koriander toe en breng op smaak met peper en zout. Meng alles met 2 vorken door elkaar. Maak 8 bergjes op een licht ingevette bakplaat en druk ze plat. Bak de koekjes gedurende 15 minuten in een op 220 °C voorverwarmde oven, draai ze om en bak ze dan nog eens 10 minuten. Geef er een yoghurtsaus bij die u maakt door 150 g magere yoghurt te mengen met ¼ in blokjes gesneden komkommer, 1 in blokjes gesneden tomaat en wat komijn, cayennepeper en zout.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren